Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Přibývá řidičů pod vlivem alkoholu

HRADECKO - Letos šetřeno již 42 přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky, za celý loňský rok 124  

Přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky s trestem odnětí svobody až na jeden rok se dopouští řidič, pokud řídí vozidlo s množstvím alkoholu nad jednu promili. V případě, že způsobí dopravní nehodu, hrozí mu trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

Od počátku letošního roku (od 1. ledna do 17. května 2012) policisté na Hradecku zaznamenali již 42 případů. Za stejné období loňského roku (2011) jich muži zákona evidovali 40. V loni (od 1. ledna do 31. prosince 2011) se přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky dopustilo 124 řidičů. Minulý rok byli z devadesáti procent viníky muži.

Letošním (2012) rekordmanem byljedenatřicetiletý řidič osobního vozidla Škoda Fabia Combi z Novojičínska. Při dechové zkoušce v neděli 29. dubna 2012 krátce po dvaadvacáté hodině večer nadýchal 3,23 promile alkoholu. Více k případu: Řídil opilý

Letos (2012) se na druhém místě
v nadýchaném množství alkoholu umístil řidič, který byl policejní hlídkou kontrolován včera 17. května 2012 kolem čtvrt na devět dopoledne v Sadové na Královéhradecku. Hlídka u šestatřicetiletého řidiče vozidla Mazda z Pardubicka provedla dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem 2,63 promile alkoholu v dechu. Při opakované dechové zkoušce řidič nadýchal 2,7 promile alkoholu. Řidiči vozidla byla zakázána další jízda a zadržen řidičský průkaz.
Podle řidiče ve středu 16. května 2012 popíjel zhruba od deváté hodiny večer v restauraci na Rychnovsku. Prý se tam zdržel asi do tří do rána. Přitom vypil asi deset dvanáctistupňových piv. Ráno vstal a nutně potřeboval jet za prací. Pak ho posilněného alkoholem za volantem přistihli policisté v obci Sadová.
Řidič svého jednání na policii litoval. Prý se domníval, že již alkohol mít v sobě nebude. Policistům uvedl, že měl alkohol možná proto, že pořádně nejedl.
Ještě týž den muži bylo ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody až na jeden rok.

Loňským (2011) rekordmanem na hradeckých silnicích se stal řidič osobního motorového vozidla Škoda Felicia, kterého zastavili v neděli 2. října 2011 krátce před pátou hodinou odpoledne policisté v Koutníkově ulici v Hradci Králové.
Šestatřicetiletý řidič z Vrchlabí byl policisty vyzván k předložení dokladů a k provedení dechové zkoušky na alkohol. Přístroj motoristovi naměřil 4,2 promile alkoholu v dechu. Při následující dechové zkoušce pak řidič nadýchl 4,22 promile alkoholu. Muž byl poté převezen k lékařskému vyšetření, odběr krve odmítl. Muži zákona řidiči zadrželi řidičský průkaz a zakázali další jízdu. Následně policejní hlídka opilého muže převezla na hradeckou protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění.
V pondělí 3. října 2011 v dopoledních hodinách bylo muži sděleno podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Policistům se přiznal, že pil přes noc a ráno (z 1. na 2. října 2011). Navíc si předtím než ho muži zákona zastavili na benzínce v Hradci, koupil dvě desetistupňová piva, která na místě vypil.
Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody až na jeden rok.

Letošní (2012) prvenství mezi řidičkami obsadila dvaačtyřicetiletá motoristka z Hradce Králové, která s vozidlem Fiat Punto 8. ledna 2012 kolem půl sedmé ráno při výjezdu od domu v ulici Magdaleny Dobromily Rettigové v centru Hradce Králové nacouvala do oplocení areálu. Pak s autem přejela do původního postavení před couváním a odešla do zaměstnání.
Policisté u řidičky provedli dechovou zkoušku s pozitivním výsledkem 2,47 promile alkoholu v dechu. Následně byla policejní hlídkou vyzvána k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve, které odmítla. Řidičce vozidla byla zakázána další jízda a odebrán řidičský průkaz. Škoda na vozidle byla odhadnuta na pět tisíc korun a na oplocení asi tři tisíce korun. Ženě bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až tříletým trestem odnětí svobody.

Doba odbourání alkoholu, tabulka ke stažení:
Alkohol za volant nepatří 

nprap. Anna Pešavová - 18. května 2012 (13:55)


 

vytisknout  e-mailem