Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Muž několikrát udeřil družku do hlavy

HRADECKO - Skončila na ošetření v nemocnici, násilník byl vykázán  

domácí násilíNa Hradecku policisté od začátku roku (od 1. ledna do 15. července 2012) vykázali z bytu již devět násilníků, za stejné období loňského roku (od 1. ledna do 15. července 2011) jich muži zákona vykázali osm. Letos (2012) musel ve čtyřech případech opustit společnou domácnost manžel, ve dvou případech exmanžel, ve dvou případech druh a v jednom případě syn. Sedm případů se stalo v Hradci Králové a dva na Královéhradecku. V pěti případech sehrál roli alkohol.

Letos (2012) se jedná o druhý případ vykázání druha, který se dopouštěl násilí na družce.

Třiadvacetiletý muž z Hradce Králové opakovaně slovně, ale i fyzicky napadal v bytě v Hradci Králové svoji o jedenáct let starší družku. Útoky začaly asi před několika měsíci. Druh často pil alkohol a navíc letos (2012) na jaře přišel o práci. Podle družky ji ve společné domácnosti v poslední době téměř denně fyzicky napadal. Přitom fyzickým útokům v některých případech byly přítomny dvě nezletilé děti. Druhova nevlastní dvanáctiletá dcera a jeho vlastní čtyřletý syn. Útočník v poslední době požívá velké množství alkoholických nápojů a navíc se jeho agresivita stupňuje.
Poslední útok se odehrál v noci na sobotu 14. července 2012 ve společně obývaném bytě. Agresor, který se vrátil domů značně posilněn alkoholem napadl fyzicky družku. Přitom ženu opakovaně udeřil pěstí do obličeje. Po incidentu žena i s dětmi odešla k příbuzným. Druhý den ráno žena vyhledala ošetření v královéhradecké nemocnici. Z útoku vyvázla s poraněnou hlavou.
V neděli 15. července 2012 celou skutečnost oznámila na policii. Násilná osoba prý ženu neustále sleduje a obviňuje z nevěry. Při posledním incidentu navíc muž vyhrožoval zabitím domácích zvířat, která chovají v teráriu. Sliboval, že rozkope terária a zvířata polije savem nebo kyselinou. Ještě téhož dne (15. července 2012) policisté násilníka vykázali z bytu na deset dní.

Hrubián se svým jednáním dopustil přestupku proti občanskému soužití. Ve správním řízení může být muži uložena až dvacetitisícová pokuta. Policisté případ nadále vyšetřují.

V loňském roce (2011) policisté na Královéhradecku z domovů vykázali 20 násilníků. Předloni (2010) bylo kvůli domácímu násilí vykázáno 9 agresorů. Za celý rok 2009 policisté vykázali šest lidí.

Zákon, který policistům povoluje vykázat z domácnosti násilníka, jenž si opakovaně vybíjí zlost na blízké osobě, platí od ledna 2007. Jedná se o desetidenní lhůtu, kterou soud může následně prodloužit o měsíc, v ojedinělých případech až o rok. Policie po vykázání násilníka z domu kontaktuje pracovníka intervenčního centra, jejímž úkolem je poskytnout oběti odborné poradenství v dané problematice, třeba kontakty na organizace, které se domácím násilím zabývají, či sociální odbory jednotlivých úřadů.

Znaky domácího násilí:
Opakování a dlouhodobost - z jednoho útoku jakéhokoli charakteru ještě nelze určit, zda jde o domácí násilí. Může to však být jeho začátek.
Eskalace - domácí násilí se stupňuje od útoku proti lidské důstojnosti k fyzickým útokům až k závažným trestným činům ohrožujícím zdraví a život.
Jasné a nezpochybnitelné rozdělení rolí na ohroženou osobu a násilnou osobu - domácím násilím nejsou vzájemná napadání, hádky, rvačky, spory, kde je rovné nebo střídavé postavení stran incidentu.
Neveřejnost - domácí násilí probíhá zpravidla za zavřenými dveřmi bytu či domu, stranou společenské kontroly.

Více informací k domácímu násilí naleznete: http://www.domacinasili.cz/index.php

nprap. Anna Pešavová - 16. července 2012 (13:15)

 

 

vytisknout  e-mailem