Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Přes internet prodávali elektroniku

HRADECKO - Lidé by se měli vyvarovat nabídek neověřených internetových obchodů  

'
Hradečtí policisté v letošním (2012) dubnu ukončili ve zkráceném přípravném řízení vyšetřování případu podvodného jednání dvou mužů, kteří jsou důvodně podezřelí, že prostřednictvím internetových stránek na různých inzertních portálech nabízeli k prodeji elektroniku.

Společně dvaadvacetiletý a o tři roky starší muž nabízeli k prodeji notebooky značky Toshiba v ceně od osmi do dvanácti tisíc korun, které však nikdy nevlastnili. Na jejich nabídku se postupně ozvali dva zájemci, kteří jim po dohodě poslali na účet peníze. Jeden z nich za zboží zaplatil včetně poštovného 8.200 korun a druhý 12.000 korun. Po opakovaných urgencích jim požadovaný notebook nebyl doručen. Přitom se údajní prodejci vymlouvali, že mají problém s dodavatelem.
Nakonec poškozeným od loňského (2011) července až do počátku letošního roku (2012) v několika splátkách vrátili peníze za nedoručené zboží zpět.

Společně také k prodeji nabízeli serverový procesor za čtyři tisíce korun plus poštovné ve výši 200 korun. Zájemci, který jim převedl požadovanou částku na účet, zaslali místo nového zboží v hodnotě 5.500 korun, zastaralý procesor v hodnotě 900 korun. Způsobená škoda nebyla do současné doby poškozenému uhrazena.

Navíc sám starší muž přes internet prodal grafickou kartu. Přestože zájemce prodejci na účet zaslal požadovaných 4.300 korun, obdržel zásilku, která neobsahovala inzerovanou grafickou kartu, ale jinou, a to zjevně použitou. Nakonec se s prodejcem domluvil, že mu zásilku odešle zpátky a on mu za ni vrátí peníze. I když si zboží objednal v loni (2011) v únoru, vrácení peněz se dočkal až v prosinci (2011).

Oběma mužům z Hradce Králové bylo sděleno podezření ze spáchání přečinu podvodu spáchaného ve spolupachatelství. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody.

Nabádáme občany, aby se vyhnuli nabídkám neověřených internetových obchodů.

Informace o bezpečném nakupování přes internet naleznete na: www.bezpečny-nakup.cz

nprap. Anna Pešavová - 3. května 2012 (13:40)
 

vytisknout  e-mailem