Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Stále více lidí si ukládá PIN k bankovnímu účtu do mobilu

HRADECKO-Zatímco v r. 2000 policie řešila 5 případů krádeží platebních karet, letos jich šetřili 137  

Platební karty jsou stále žádaným artiklem zlodějů, což dokazují i policejní statistiky.

Jakýmsi startovacím rokem tohoto typu trestné činnosti byl rok 2000, kdy policisté šetřili pět případů se škodou 35 tisíc korun. V roce 2003 muži zákona již vyšetřovali 91 případů, škoda dosáhla 472 tisíc korun. Předloni (2009) šetřili 100 případů a hmotná škoda činila 950 tisíc korun. V loňském roce (2010) to bylo 109 případů se škodou 4,8 milionů korun.

Letos (od 1. ledna do 30. listopadu 2011) policisté šetřili 137 případů krádeží platebních karet, hmotná škoda činila přes jeden milión korun. Za stejné období loňského roku (od 1. ledna do 30. listopadu 2010) jich policisté vyšetřovali 91 se škodou 4,6 milionů korun.

Objasnit se daří asi 15 procent případů.

V poslední době si stále více lidí ukládá přístupový kód k účtu, takzvaný PIN a přístupová hesla k bankovním účtům, do mobilních telefonů. Vůbec si neuvědomují, že ukládání citlivých údajů do mobilů nese stejné riziko, jako když mají napsaný PIN kód přímo na kartách nebo poznamenaný na papírku v peněžence. Pokud zloděj najde PIN kód, ihned z nejbližšího bankomatu vybere peníze. Jinak v drtivé většině případů kartu zahodí.

Jeden z posledních případů se stal minulý týden v pátek.

O tom, jak je nebezpečné nechávat své osobní věci bez dozoru, se mohla přesvědčit žena v Hradce Králové. V minulém týdnu (2. prosince 2011) kolem čtvrté hodiny odpoledne ji totiž při nakupování okradl neznámý zloděj v obchodním centru na Brněnské ulici v Hradci Králové. Osmačtyřicetiletá zákaznice při vybírání zboží nechala kabelku zavěšenou na nákupním vozíku. Toho využil zloděj, který jí v nestřeženém okamžiku kabelku ukradl. Žena tak přišla o doklady, peníze, platební kartu, mobilní telefon a další osobní věci. Hned druhý den chtěla kartu zablokovat a přitom zjistila, že zloděj po zmocnění se platební karty provedl tři výběry peněz v bankomatu. Zloděj totiž využil poznamenaného PIN kódu od platební karty, který si žena uložila do mobilního telefonu. Následně z karty vybral devadesát tisíc korun. Poškozená celkovou škodu vyčíslila na 100 tisíc korun.
Neznámý pachatel se svým jednáním dopustil hned dvou přečinů, a to krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě dopadení pachateli hrozí až pětiletý trest odnětí svobody.

Mnohdy majitelé těchto karet doplatí na vlastní neopatrnost. Nechávají tašky a peněženky s doklady i platebními kartami v autech, v obchodech odložené v nákupních vozících nebo odložené při návštěvě kulturních akcích. Některé případy se stávají ve vlacích nebo prostředcích městské hromadné dopravy.

V případě odcizení platební karty je nutné ji okamžitě v příslušné bance zablokovat.
Karty sice bývají omezeny limitem, ale přesto si zloděj může přilepšit i o několik tisíc korun.

Znovu bychom chtěli upozornit občany, aby doklady, osobní věci a hlavně platební karty nosili vždy při sobě. PIN kód by si občané měli pamatovat, poznamenané číslo by neměli nosit spolu s kartou a ani si je ukládat do mobilu.

Policisté se v našem kraji v následujících dnech také připojí ke kampani "OBEZŘETNOST SE VYPLATÍ". Kampaň vznikla ve spolupráci Policie ČR a supermarketů a hypermarketů (v rámci celé České republiky) v reakci na každoroční případy krádeží. S policisty, kteří Vás na rizika krádeží budou upozorňovat,  se tak můžete potkat v obchodních domech na Královéhradecku, Jičínsku, Rychnovsku, Náchodsku a také na Trutnovsku.

nprap. Anna Pešavová - 5. prosince 2011 (14:05)

vytisknout  e-mailem