Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Falešný energetik okradl seniorku

Pod záminkou vrácení přeplatku za elektřinu  

Hradečtí policisté varují před mužem, který se vydává za falešného energetika. Pod záminkou vrácení přeplatku za elektřinu se včera odpoledne důchodkyni vloudil do bytu v Plotištích nad Labem, kterou následně okradl.

Podle seniorky ve středu 29. června 2011 kolem druhé hodiny odpoledne na ni zazvonil neznámý muž. Muž čekající před brankou jejího domu tvrdil, že jí přišel vrátit přeplatek za elektřinu. Důvěřivá důchodkyně ho tedy vpustila dovnitř. V bytě pak  důchodkyni požádal o rozměnění pětitisícové bankovky, kterou držel v ruce. Chtěl, aby mu důchodkyně nazpět vrátila tři tisíce korun. Seniorka mu přitom ukázala, kde má peníze. Podvodník se pak sebral a odešel. Až po jeho odchodu důchodkyně zjistila, že jí chybí dámská kabelka s penězi, osobními doklady a svazkem klíčů. Následně celý případ oznámila na policii.

Podvodník byl podle jejího popisu ve věku 40 až 50 let, vysoký asi 180 až 185 centimetrů, silnější postavy. Na očích měl dioptrické brýle. Pamatovala si jen, že byl oblečen do hnědé látkové bundy a kalhot. V ruce měl držet modré desky s nějakými papíry.
Celkovou škodu důchodkyně odhadla na 10.200 korun.
Muž se svým jednáním dopustil přečinu krádeže. V případě dopadení hrozí muži až dvouletý trest odnětí svobody. 

Policisté varují starší občany před podobnými případy. Zároveň upozorňujeme, že pracovníci energetiky nikdy nevybírají peníze v hotovosti. Lidé by neměli zapomínat, že pracovníci mají za povinnost se prokázat platným služebním průkazem. Jeho pravost si mohou lidé ověřit na zákaznické lince společnosti. Více:…

Prosíme všechny starší občany o zvýšenou opatrnost. V případě, že vás navštíví podvodník pod obdobnou záminkou, ihned celou věc oznamte na linku 158.

Hradečtí policisté zaznamenali od počátku letošního roku (od 1. ledna do 29. června 2011) deset případů okradených seniorů. Podvodníci od starých lidí vylákali přes 370 tisíc korun. I přes neustálé varování policie a kampaně (viz. "Nepouštějte vlka dovnitř", "Podvody na seniorech" a "Senioři sobě") se podvodníkům daří stále vloudit do bytů důvěřivých důchodců a ukrást jim často celoživotní úspory.

Související dokument: Falešná pracovnice vodáren

nprap. Anna Pešavová - 30. června 2011 (13:17)

vytisknout  e-mailem