Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Důvěřivá seniorka přišla o peníze

Na Hradecku letos již stejný počet okradených seniorů jako za celý loňský rok  


Další případ okradené důvěřivé důchodkyně zaznamenali policisté v Hradci Králové.
Ve čtvrtek 8. září 2011 kolem půl deváté ráno u jednoho z rodinných domů v centru krajského města zazvonila neznámá žena s tím, že nese majitelce tisícikorunový přeplatek za elektřinu. A pak už postupovala podvodnice podle známého scénáře. Požadovala rozměnit pětitisícovou bankovku, aby jí mohla vyplatit přeplatek. Důvěřivá stařenka z vedlejšího pokoje přinesla zlodějce požadované peníze. Přitom jí ukázala, kde je má uschované. Pak důchodkyni požádala ještě o zkontrolování výrobního čísla u její pračky. Mezitím, co společně odešly do koupelny, se zřejmě do domu vetřela druhá podvodnice, která pak z ložnice odcizila peníze. Poté neznámá žena z bytu odešla. Důchodkyně prý z okna viděla, jak od jejího domu odchází ještě s další ženou. Devadesátiletá stará paní si vůbec neuvědomila, že zlodějce ukázala místo s uloženými celoživotními úsporami.
Okradená na zcizení peněz přišla až po jejich odchodu. Seniorce se celkem ztratilo 131 tisíc korun.

K popisu podvodnic si důchodkyně pamatovala jen, že první mohlo být kolem třiceti let, vysoká asi 160 centimetrů, štíhlé postavy. Měla černé oči a tmavé vlasy, jejichž délku si však nevybavuje. Na sobě měla tmavé oblečení a na hlavě bílou čepici s kšiltem. Druhá podvodnice byla vysoká také asi 160 centimetrů, silnější postavy, tmavých kučeravých vlasů. Oblečena do béžové bundy a tmavých kalhot.

Případ je šetřen pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až pětiletým pobytem za mřížemi.

Policisté opětovně varují starší občany před podobnými případy. Zároveň upozorňujeme, že pracovníci energetiky nikdy nevybírají peníze v hotovosti. Lidé by neměli zapomínat, že pracovníci mají za povinnost se prokázat platným služebním průkazem. Jeho pravost si mohou lidé ověřit na zákaznické lince společnosti. Více: ...

Prosíme všechny starší občany o zvýšenou opatrnost. V případě, že vás navštíví podvodník pod obdobnou záminkou, ihned celou věc oznamte na linku 158.

V letošním roce
(od 1. ledna do 8. září 2011) podvodníci na Královéhradecku okradli již sedmnáct seniorů. Starým lidem odcizili úspory za zhruba 640 tisíc korun. Za uplynulý rok (2010) policisté na Královéhradecku šetřili 17 případů se škodou téměř milion korun.
I přes neustálé varování policie a kampaně (viz. "Nepouštějte vlka dovnitř", "Podvody na seniorech" a "Senioři sobě") se podvodníkům stále daří vloudit do bytů důvěřivých důchodců a ukrást jim často celoživotní úspory.

nprap. Anna Pešavová - 9. září 2011 (12:51)
 

vytisknout  e-mailem