Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Přes internet nabízel ke stažení filmy a hudbu

V rámci výměnné sítě, teď mu za porušení autorského práva hrozí až pětileté vězení  

Internetový uživatel by si měl pamatovat, že sdílení - šíření děl, k nimž není oprávněn udělit licenci, je protizákonné.

Hradečtí policisté na konci letošního dubna (2011) obvinili z přečinu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi dvaatřicetiletého muže z Nového Bydžova. Tomu se zřejmě nechtělo platit za originální díla a tak se rozhodl, že si je doma zadarmo zkopíruje z internetu.

V domku v Novém Bydžově, kde žil se svou rodinou, si na počítač nainstaloval program, jehož prostřednictvím začal stahovat filmy a hudbu. Podmínkou pro užívání nainstalovaného programu však bylo dále nabízet ke stažení díla, která už měl ve svém počítači, tedy sdílet autorská díla.

Zhruba od druhé poloviny září 2010 do počátku února 2011 ke stažení nabízel 142 gigabajtů (GB) autorsky chráněných filmových a 356 gigabajtů hudebních souborů. Společnosti zastupující práva autorů vyčíslily hodnotu nabízených filmů na 77 tisíc korun a hudebních děl na 62 tisíc korun.

Na internetu neznámého muže vystupujícího pod přezdívkou vypátrali lidé z České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI). Následně podezření ze páchání trestné činnosti předali na policii.

Dva disky ze svého počítače dobrovolně vydal policistům. Mladík se policistům k trestné činnosti doznal. Při výslechu uvedl, že si díla nestahoval, aby něco vydělal, ale pouze si chtěl sehnat věci, které se v naší republice sehnat nedají. Svého jednání lituje a bude se snažit uhradit způsobenou škodu. Vyšetřování muže probíhá na svobodě. V případě prokázání viny mu podle zákona hrozí až pětileté vězení.

Čtěte také Internetový pirát se dostal do maléru (Hradecký deník, 6. května 2011)

Muž z Nového Bydžova nabízel nelegálně ke stažení hudbu a filmy  (regiony24.cz, 5. května 2011)

nprap. Anna Pešavová - 5. května 2011
mobil: 602 703 207
Hradec Králové

 

 

vytisknout  e-mailem