Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Okradli šestaosmdesátiletého důchodce

HRADECKO - Pod záminkou výkupu starého železa přišel vdovec o 160 tisíc korun  

Policisté pátrají po dvou ženách a třech mužích. Pětice lidí předevčírem v rodinném domku na Královéhradecku okradla šestaosmdesátiletého důchodce pod legendou výkupu starého železa a dalších záminek o 160 tisíc korun. Žádáme veřejnost o pomoc při jejich dopadení.

Pětice lidí seniora žijícího v rodinném domku na Třebechovicku navštívila v úterý 11. září 2012 kolem půl čtvrté odpoledne.
Podle důchodce ten den odpoledne sekal na zahradě domu zahradním traktůrkem trávu. Přitom branka na dvorek z ulice byla uzavřená, ale neuzamčená. Najednou se u něj na zahradě objevilo pět lidí, kteří od něj chtěli vykoupit staré železo. Jeden z mužů důchodce také požádal, zda by jim neprodal ovoce a zeleninu. Následně jedna z žen důchodce poprosila, jestli by si u něj doma nemohla dojít na toaletu. Přitom prý měli na starého pána spoustu dalších otázek. Senior byl z celého jejich jednání zmatený. Po otevření uzamčených vstupních dveří do domu se za starým mužem několik z nich vloudilo. Najednou se prý začali pohybovat po celém domě. Po chvíli si důchodce uvědomil, že má v obývacím pokoji v prádelníku našetřené životní úspory. Šel se tedy podívat, jestli jsou peníze na svém místě. Zjistil, že plastová krabička s našetřenými penězi se v prádelníku nachází. Po chvíli všichni z domu odešli pryč. Po jejich odchodu šel opět zkontrolovat své úspory. Přitom zjistil, že peníze z plastové krabičky někdo odcizil. Podle seniora ho musel někdo z nich vidět, když šel poprvé kontrolovat peníze a pak je v nestřeženém okamžiku odcizit. Z plastové krabičky bylo důchodci zcizeno 160 tisíc korun. Navíc se muži z peněženky, kterou měl položenou na poličce v kuchyni ztratilo patnáct set korun. Nakonec celou událost, která mohla trvat asi dvacet až třicet minut, vdovec oznámil na policii.

Podle důchodce si pouze vzpomíná, že každému z pětice lidí mohlo být kolem třiceti let.
Muži, který jako jediný z trojice mužů na něj promluvil, byl vysoký asi 180 centimetrů, střední postavy, kratších tmavých vlasů. Nemluvil plynule česky. Další dva muži, kteří vůbec nepromluvili, byli štíhlých postav. Mohli být vysocí od 170 do 180 centimetrů.
Ženy byly vysoké asi 160 až 165 centimetrů. Jedna z nich byla silnější postavy. Žena, která žádala muže, zda by mohla jít u něj doma na toaletu, byla tlusté postavy a nemluvila moc dobře česky. Obě ženy byly oblečeny do tmavých delších sukní. Druhá žena po celou dobu nepromluvila.

Policisté případ prošetřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody na jeden až pět let.

Prosíme všechny starší občany o zvýšenou opatrnost. Zároveň žádáme případné svědky, kteří předevčírem pětici osob viděli nebo mají stejnou zkušenost jako okradený důchodce, aby se spojili s policií prostřednictvím tísňové linky 158.

Již patnáct seniorů okradli letos
(od 1. ledna do 12. září 2012) podvodníci na Královéhradecku. Starým lidem odcizili úspory za téměř 300 tisíc korun.

Čtěte také: Doporučující rady pro seniory 

nprap. Anna Pešavová - 13. září 2012 (13:20)

 

vytisknout  e-mailem