Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zloději používali speciálně upravený batoh

HRADECKO - Celkem nakradli zboží za téměř 15 tisíc korun  

Zloději stále častěji používají ke krádežím zboží v hradeckých obchodních centrech speciálně upravené tašky, které při průchodu pokladní zónou vyřadí z provozu bezpečností kód na kradeném zboží a tím i výstražnou signalizaci.

Většina zlodějů zná dobře zákon, a proto kradou zboží s cenou pod pět tisíc korun, jehož odcizení není považováno za trestný čin (přečin), ale přestupek. Za přestupek pak mohou dostat až patnáctitisícovou pokutu. Za přečin krádeže pod padesát tisíc korun hrozí zloději až dvouletý trest odnětí svobody. (Podrobněji trestní zákoník § 205 krádež).
Lidé kradou hlavně potraviny, alkohol, cigarety, drogistické zboží, oblečení, nářadí apod.

Poslední případ se stal ve čtvrtek 9. února 2012 krátce po páté hodině v podvečer v jednom z hradeckých obchodních center. Ten den v obchodním centru navštívili dva cizinci (bratři) tři různé prodejny, ze kterých odcizili zboží (čtyři zimní bundy a dvoje kalhoty) v celkové hodnotě téměř 15 tisíc korun.
Jejich scénář byl vždy stejný. V obchodě si muži vytipovali zboží, poté je odnesli do kabinky, kde lup naskládali do speciálně upraveného batohu. Přitom se jim ve dvou prodejnách podařilo obelstít detektory. Ukradené věci si pak schovávali na záchodě v obchodním centru.

Ve třetí prodejně si opět uložili zboží do speciálně upraveného batohu a poté prošli kolem pokladny, tam na ně však upozornil bezpečností rám u východu. Následně byli oba zloději zadrženi pracovníky bezpečností agentury. Zboží bylo nepoškozené vráceno zpět do prodeje.

Dvaadvacetiletému muži (cizinci) bylo policisty sděleno podezření ze spáchání přečinu krádeže spáchaného ve spolupachatelství. Vzhledem k tomu, že policisté případ šetřili ve zkráceném přípravném řízení, byl cizinec v sobotu 11. února 2012 předán hradeckému soudu. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody.

Třiatřicetiletý muž (cizinec) byl v pátek 10. února 2012 policisty obviněn ze spáchání přečinu krádeže spáchaného ve spolupachatelství. Jelikož cizinec hodlal odcestovat do své vlasti, byl na něj policií podán státnímu zástupci návrh na vzetí do vazby. Muž policistům do protokolu uvedl, že má již zakoupenou jízdenku a hodlá vycestovat. Ještě téhož dne byla na muže uvalena vazba, hrozí mu až dva roky odnětí svobody. Šetřením policistů bylo zjištěno, že obdobného jednání se dopustil letos (2012) v lednu v Praze.

nprap. Anna Pešavová - 13. února 2012 (13:40)

vytisknout  e-mailem