Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Muž podruhé vykázán

HRADECKO - Policie hrubiána vykázala na deset dní z domu  

Na Královéhradecku policisté od začátku letošního roku (od 1. ledna 2012) do středy 25. ledna 2012 vykázali z bytu dva násilníky. V jednom případě policisté vykázali manžela a ve druhém případě exmanžela. První případ se stal na Královéhradecku a druhý v Hradci Králové. V prvním případě nebyla vykázána osoba pod vlivem alkoholu. Ve druhém případě agresor jednal pod vlivem alkoholu.

V loňském roce (2011) policisté na Královéhradecku z domovů vykázali 20 násilníků. Předloni (2010) bylo kvůli domácímu násilí vykázáno 9 agresorů. Za celý rok 2009 policisté vykázali šest lidí.

Druhý případ v letošním roce (2012), kdy hradečtí policisté využili možnosti vykázat násilníka z domu, se odehrál v úterý 24. ledna 2012 v bytě centru Hradce Králové.

Muž, který měl opakovaně svou dnes již bývalou manželku slovně napadat, byl včera 25. ledna 2012 ve večerních hodinách ze společně obývaného bytu vykázán na deset dnů.
Podle exmanželky se měl celý incident odehrát v úterý 24. ledna 2012 kolem deváté hodiny večer. Ten den osmatřicetiletý muž posilněn alkoholem zaútočil na o rok mladší ženu slovně. Přitom exmanželku častoval vulgárními nadávkami a vyhrožoval ublížením na zdraví. Žena z obavy o svůj život odešla z domu do zaměstnání.
Následující den (25. ledna 2012) v odpoledních hodinách poškozená učinila oznámení na policii. I když byl muž v loni v lednu (1. ledna 2011) policisty na deset dní z bytu vykázán (více k případu ze dne 1. ledna 2011: První případ se stal na Nový rok), přesto v jednání pokračoval. Podle ženy se od loňského (2011) dubna opakoval stejný scénář. Alkohol, nadávky a vyhrožování újmou na zdraví. Přitom se výhružky stupňovaly od loňského (2011) červnového rozvodu manželství. V několika případech byla jednání násilné osoby přítomna i téměř plnoletá dcera.

Policisté nyní agresora prošetřují pro podezření ze spáchání přečinu týrání osoby žijící ve společném obydlí. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody na dva až osm let. Policie případ nadále vyšetřuje.

Zákon, který policistům povoluje vykázat z domácnosti násilníka, jenž si opakovaně vybíjí zlost na blízké osobě, platí od ledna 2007. Jedná se o desetidenní lhůtu, kterou soud může následně prodloužit o měsíc, v ojedinělých případech až o rok. Policie po vykázání násilníka z domu kontaktuje pracovníka intervenčního centra, jejímž úkolem je poskytnout oběti odborné poradenství v dané problematice, třeba kontakty na organizace, které se domácím násilím zabývají, či sociální odbory jednotlivých úřadů.

Znaky domácího násilí:
Opakování a dlouhodobost - z jednoho útoku jakéhokoli charakteru ještě nelze určit, zda jde o domácí násilí. Může to však být jeho začátek.
Eskalace - domácí násilí se stupňuje od útoku proti lidské důstojnosti k fyzickým útokům až k závažným trestným činům ohrožujícím zdraví a život.
Jasné a nezpochybnitelné rozdělení rolí na ohroženou osobu a násilnou osobu - domácím násilím nejsou vzájemná napadání, hádky, rvačky, spory, kde je rovné nebo střídavé postavení stran incidentu.
Neveřejnost - domácí násilí probíhá zpravidla za zavřenými dveřmi bytu či domu, stranou společenské kontroly.

Více informací k domácímu násilí naleznete: http://www.domacinasili.cz/index.php 

nprap. Anna Pešavová - 26. ledna 2012 (13:50)


 

 

vytisknout  e-mailem