Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

I před Vánoci buďte ostražití!

ÚSTECKÝ KRAJ - Bezpečnostní opatření v době adventu a vánočních svátků 

Obdobně jako v uplynulých letech připravuje Krajské ředitelství policie Ústeckého kraje  adekvátní bezpečnostní opatření, která budou přizpůsobena a plánována vždy podle konkrétní situace a charakteru ohlášené akce. Policejní hlídky budou dohlížet na místa a akce s větší koncentrací osob, jako jsou vánoční trhy, obchodní centra, rozsvícení vánočních stromů, koncerty apod. Při řešení aktuální bezpečnostní situace na území Ústeckého kraje úzce spolupracujeme s orgány místní samosprávy a s obecními policiemi.

I v letošním roce opět pořadatelům a organizátorům připomínáme, že se mohou v případě potřeby obrátit a využít nonstop linku Policie České republiky zřízenou právě pro potřeby zabezpečení velkých sportovních a kulturních akcí, kde získají veškeré potřebné informace. Telefonní číslo 800 255 255.

Více informací k bezpečnostnímu opatření naleznete v tiskové zprávě.


S adventním časem je spojen také shon, přeplněné obchody a parkoviště a menší pozornost lidí ke svému vlastnímu bezpečí.

Vánočního shonu často využívají kapsáři. V přeplněných obchodech a na vánočních trzích si vyhlédnou svou oběť, která je zaujata např. výběrem vhodného dárku  pro své blízké a nevěnuje tak pozornost svému okolí.  V nestřeženém okamžiku jí obratný kapsář vytáhne peněženku z nákupní tašky, kterou má odloženou v nákupním vozíku, nebo z kabelky přehozené přes rameno. Lákadlem pro zloděje mohou být také přeplněná parkoviště. Pozornost přitahují zejména věci odložené viditelně v prostoru vozidla.

Policisté v rámci výkonu služby na podobná riziková místa dohlížejí, je však nutná i ostražitost samotných občanů, kteří mohou této trestné činnosti předcházet. Důležité je řídit se několika jednoduchými radami:

Kapesní krádeže

  • Buďte ostražití, když jdete od bankomatu, či z peněžního ústavu. Zloději si své oběti typují často právě zde. Nezapisujte k platební kartě PIN kód.
  • Větší finanční hotovost nevystavujte na odiv, toto pravidlo dodržujte i v případě cenných věcí.
  • Peněženku nenechávejte navrchu kabelky nebo nákupní tašky, nenoste ji v průhledných taškách.
  • Nenechávejte kabelku nebo peněženku při nakupování bez dozoru - toto pravidlo platí zejména při nákupu s pojízdnými košíky.
  • Noste kabelku těsně u těla s rukou na zapínání, nejlépe vpředu na břiše. Méně tím zloděje vyzýváte a navíc mu ztěžujete provedení krádeže. V případě, že nesete zavazadla a balíčky, mějte kabelku mezi tělem a těmito předměty. Nevhodná jsou zavazadla umístěná na zádech.
  • Muži, vše důležité noste v náprsních kapsách, nikoli zadních kapsách u kalhot.

Vloupání do vozidel

  • Auto vždy zamykejte, zavřete řádně okénka, zavazadlový prostor.
  • Nenechávejte klíčky, náhradní klíčky a doklady ve vozidle.
  • Nenechávejte věci, byť nepatrných hodnot, na sedadlech v interiéru vozu, aby nebyla vidět případná kořist.
  • Využijte zabezpečení, kterým jsou vybavena autorádia např. odnímatelné panely, karty ....
  • Uvažujte o instalaci vhodného autoalarmu nebo jiného zabezpečovacího systému.

Pyrotechnika

Jako každoročně varují policejní pyrotechnici před neuváženým nákupem, neodbornou manipulací a dalším nevhodným chováním v souvislosti se zábavní pyrotechnikou. Bližší informace se dozvíte v přiložené tiskové zprávě.

por. Šárka Poláčková
KŘP Ústeckého kraje
29. 11. 2018

vytisknout  e-mailem