Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Šest týdnů porušoval autorská práva, musí zaplatit 115 tisíc

HRADECKO - V rámci výměnné internetové sítě, muži hrozí až dva roky vězení  

Hradečtí policisté na počátku tohoto týdne (30. července 2012) ukončili ve zkráceném přípravném řízení vyšetřování případu porušování autorského práva. Z tohoto protiprávního jednání je důvodně podezřelý jedenačtyřicetiletý muž z Hradce Králové.

Ještě předtím než policisté vyšetřování ukončili, muži sdělili podezření ze spáchání přečinu porušení autorského práva, práv souvisejících s právem autorským a práv k databázi.
Muž žijící s rodinou v rodinném domku na okraji krajského města si na počítač nainstaloval program jehož prostřednictvím začal stahovat filmy a hudbu. Podmínkou pro užívání nainstalovaného programu však bylo dále nabízet ke stažení díla, která už měl ve svém počítači, tedy sdílet autorská díla.
Zhruba od poloviny loňského (2011) června do loňského (2011) července nabízel ke stažení 46 gigabajtů (GB) autorsky chráněných filmových a hudebních souborů. Společnosti zastupující práva autorů vyčíslily hodnotu nabízených filmů a hudebních děl na téměř 115 tisíc korun.

Na internetu neznámého muže vystupujícího pod přezdívkou vypátrali lidé z České národní skupiny Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI). Následně podezření ze páchání trestné činnosti předali na policii.

Pevný disk ze svého stolního počítače dobrovolně vydal policistům. Ke skutečnostem, které se muži kladou za vinu, se na policii přiznal. Zároveň uvedl, že si nebyl vědom, že by jeho jednání mohlo být v rozporu se zákonem. Počítačový program mu údajně doporučil jeho kamarád ze Spojených států amerických. Svého jednání na policii litoval a slíbil, že to již nebude nikdy opakovat. Oběma společnostem prý způsobenou škodu po dohodě s nimi uhradí.

Na konci července (30. července 2012) policisté vyšetřování uzavřeli a předali na hradecké státní zastupitelství s výsledkem zprávy o zkráceném přípravném řízení. V případě prokázání viny muži podle zákona hrozí až dvouleté vězení.

Čtěte také:  Česká protipirátská unie
                      Často kladené otázky
                      Je sdílení filmů na internetu protiprávní?                         

nprap. Anna Pešavová - 2. srpna 2012 (13:20)
 

vytisknout  e-mailem