Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

9. Významný den služby pořádkové policie

Slavnostní akt se uskutečnil v prostorách Českého muzea hudby. 

Budova Českého muzea hudby je úzce spjata s policejní historií. Historie tohoto místa sahá hluboko do 14. století, kdy se pojí s církví a její činností. Josefínské reformy sem pak přivádějí zcela jiné – světské osazenstvo. V roce 1850 tento objekt získává četnictvo a zakládá zde Zemské četnické velitelství pro Čechy. Právě zde, v tomto místě byly položeny základy četnictva u nás. Zde sídlil zemský velitel četnictva, odtud bylo četnictvo v českých zemích řízeno.

Tato kasárna – tzv. Kasárna na Malé Straně – se zároveň stala symbolem vzniku samostatného státu. 28. října 1918 se zde dislokované četnictvo plně postavilo za věc nové republiky a díky jeho působení byli eliminováni němečtí a maďarští četníci, kteří měli převrat krvavě potlačit. Právě díky zdejšímu četnictvu proběhl státní převrat v Praze v klidu a bez násilností.

Četnictvo zde zůstalo po celou dobu první republiky. Právě sem v březnu 1939 dorazily první německé okupační jednotky, aby českému četnictvu zabránily v jeho působení. V následujících nejkrvavějších letech se drtivá většina zdejšího osazenstva zapojila do protiněmeckého odboje. Četníci zde ukrývali několik set pušek a zbraní, zde se organizoval odboj, shromažďovaly se zde informace, které byly předávány do Londýna.

Tato budova, četnická kasárna na Malé Straně je tak pevně spjata s dějinami četnictva a tedy Policie ČR. Každý, kdo vstoupí je okouzlen mohutností dvorany a atmosférou sobě vlastní.

V těchto úchvatných prostorách dne 9. června 2022  převzala téměř devadesátka policistů významná ocenění služby pořádkové policie.

Mimořádnost slavnostního aktu dokazuje také přítomnost prvního náměstka policejního prezidenta genmjr. Tomáše Lercha, náměstka ministra vnitra Radka Kani, ředitele služby pořádkové policie plk. Petr Sehnoutky a dalších velmi významných hostů a partnerů.

Všichni ocenění a účastníci 9. významného dne služby pořádkové policie prožili vřelé společné setkání  v duchu vlídné a přátelské atmosféry.

kpt. Hana Rubášová
tisková mluvčí PP ČR
14. června 2022

vytisknout  e-mailem