Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

8 měsíců v dopravě a v dopravní policii

Ředitel služby dopravní policie plk. Mgr. Martin Červíček a pplk. Ing. Josef Tesařík (ředitelství služby dopravní policie) dnes na tiskové konferenci hodnotili aktuální stav a vývoj bezpečnosti silničního provozu za uplynulých 8 měsíců letošního roku a věnovali se také změnám týkajícím se dopravní policie a její činnosti.  

Předběžné statistické údaje ukazují, že dosavadní vývoj letošního roku v dopravní nehodovosti znamená v porovnání se stejným obdobím roku 2007 pokles ve všech klíčových ukazatelích. Policie ČR šetřila 104 897 nehod na pozemních komunikacích, při kterých bylo usmrceno 652 osob. Dalších 2 517 osob utrpělo těžká zranění a 16 423 osob zranění lehkého charakteru. Počet usmrcených osob je 2. nejnižší od r. 1990 a počet těžce i lehce zraněných je od r. 1990 vůbec nejnižší (bližší informace viz tisková zpráva z 9. září 2008 na www.policie.cz).
 
Plukovník Martin Červíček hovořil o materiálním a personálním zajištění dopravní policie a také o některých změnách ve stylu její práce. Za velmi důležité označil prioritní zaměření dopravních kontrol na závažné přestupky a na nejvíce riziková místa v regionu: „Při plánování dopravních kontrol vycházíme z analýzy příčin dopravních nehod a díky satelitnímu systému zaměřování míst dopravních nehod máme k dispozici mapu rizikových úseků. Dopravní kontroly častěji spojujeme s preventivními programy a velmi důležitá je pro nás v tomto směru spolupráce s orgány místní správy a samosprávy.“
 
Ředitel služby dopravní policie dále informoval o tom, že se potvrzuje vyšší efektivita regionálních dopravně bezpečnostních akcí, které nahradily centrálně plánované celorepublikové akce. Ředitelé jednotlivých útvarů jimi mohou lépe reagovat na místní specifika silničního provozu, na aktuální problémy a dopravní rizika v rámci jejich území a mohou i lépe koordinovat své síly a prostředky. Změna se kladně projevuje na výsledcích dopravně bezpečnostních akcí, např. vyšším počtem kontrolovaných nákladních vozidel, zjištěných trestných činů v dopravě nebo odhalených řidičů pod vlivem alkoholu.
 
Počet služebních míst dopravních policistů se letos zvýšil o 600 a v současné době je jich zhruba 4200 v celé republice. Zkvalitňuje se také materiální vybavení dopravní policie. Investice směřují do nákupu služebních vozidel (mobilní služebny, motocykly, speciální dálniční vozidla), ale i dalšího nezbytného vybavení, např. testerů na návykové látky, měřičů rychlosti, počítačů a nového programového vybavení ke zpracování dopravních nehod, reflexní výstroje pro dopravní policii i speciální výstroje pro řidiče služebních motocyklů.

plk. Mgr. David Kubalák
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR

vytisknout  e-mailem