Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

48 hodin

Od zadržení v Egyptě za dva dny v českém vězení. 

Naše výrazné působení v Interpolu stále více umožňuje rychlé zadržení hledaných osob v zahraničí. Na začátku tohoto týdne zadržela egyptská policie v Hurghádě pětapadesátiletého muže, který se před spravedlností skrýval od roku 2013. Po odsouzení za úvěrový podvod se škodou 12 milionů uprchl a dařilo se mu unikat vězení.

Díky kolegům z káhirské kanceláře Interpolu se po získání konkrétních informací k pobytu podařilo uprchlíka zadržet a v rekordním čase deportovat do Česka.

Přímé letecké spojení s Hurghádou umožnilo dokončit deportaci v rekordním čase. Pravidelným letem z Prahy odletěla tříčlenná skupin policistů, dva Air Marshalové a jeden policista z Ředitelství pro mezinárodní policejní spolupráci (ŘMPS). Po rychlém převzetí zadrženého muže přímo na letišti se po několika desítkách minut do letadla vracela již čtveřice mužů, z nichž toho jednoho po přistání čekala cesta do vězení, kde bude trávit příštích pět a půl roku.

Za poslední 3 měsíce se tímto způsobem podařilo z Egypta eskortovat již 4 odsouzené osoby. Díky využívání kontaktů policistů z ŘMPS je stále běžnější praxí v případě českých uprchlíků jejich rychlá deportace či extradice z různých zemí celého světa. V minulém roce se díky spolupráci v rámci Interpolu podařilo dopadnout a přepravit 34 uprchlíků.

Navazování intenzivní spolupráce s kolegy v zahraničí umožňuje právě naše členství v Interpolu. Československo bylo před 100 lety jednou ze zakládajících zemí této organizace. Významným úspěchem ČR v rámci Interpolu bylo působení plk. Šárky Havránkové v pozici viceprezidentky této instituce v letech 2019 – 2022.

kpt. David Schön
21. ledna 2023

 

vytisknout  e-mailem