Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

41 dopravních nehod za operační den

KRAJ - Vysoké teploty mohou mít vliv na zvýšení dopravní nehodovosti, významným faktorem je únava. 

Jaroměř.jpgJaroměř.jpgCelkem 41 dopravních nehod na území Královéhradeckého kraje evidujeme za uplynulý operační den (tzn. od pondělí 7:00 do 7:00 dnešního rána), přičemž za uplynulý víkend jich bylo pouze o dvě více. Ani jedna dopravní nehoda nebyla způsobena pod vlivem alkoholu. Bohužel do této statistiky spadá také včerejší tragická nehoda, o které jsme vás informovali.

Ve většině případů řidiči nerespektovali dopravní značení, nevěnovali se plně řízení nebo nepřizpůsobili rychlost své jízdy. Celkem v 8 případech byla nehoda způsobena střetem se zvěří.

V těchto dnech panuje na našem území opravdu teplé počasí, které může zkomplikovat běžný režim dne každého z nás. Horko může mít ve svém důsledku i vliv na zvýšení dopravní nehodovosti. Právě vysoké teploty mají za následek, že řidiči motorových vozidel, která jsou sama o sobě velmi vyhřátá, se rychleji unaví a zcela se nekoncentrují na řízení. V takto vysokých teplotách se u člověka zhoršuje pozornost, krátkodobá paměť, množství a kvalita zpracování informací, což může mít např. za důsledek to, že řidič přehlédne dopravní značku nebo projede křižovatkou na "červenou".

Zde je 10 základních preventivních rad, jak si v těchto teplých dnech za volanty automobilů počínat:

  1. Před odjezdem si vozidlo vychlaďte - vyvětrejte, až pak pusťte klimatizaci.
  2. Pokud je automobil vybaven klimatizační jednotkou, nemějte ji puštěnou na plný výkon. Doporučený rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou ve vozidle je 5 stupňů, což by však při současných teplotách nebylo zcela efektivní. Teplotu si tedy nastavte tak, aby vám bylo příjemně, ale rozdíl teplot nebyl dramatický.
  3. Mějte v autě s sebou pití a v průběhu celého dne dodržujte dostatečný pitný režim.
  4. Pokud jedete na delší cestu, dobře si ji naplánujte a snažte se vyhnout místům, kde jsou plánované uzavírky, práce na silnicích, místům, kde se tvoří kolony apod. Nespoléhejte pouze na GPS navigaci, cestu si před odjezdem prostudujte v mapách a pamatujte si záchytné body. Před cestou si kvalitně odpočiňte, nesedejte za volant s tzv. spánkovým deficitem.
  5. Dělejte si přestávky na odpočinek a občerstvení, v případě delší trasy se prostřídejte s dalšími řidiči v řízení. Množství přestávek upravte dle osádky vozidla, malé děti a např. domácí mazlíčci taková zastavení rádi uvítají.
  6. Nikdy nenechávejte v zaparkovaném vozidle bez dozoru děti či přepravovaná zvířata!
  7. Nepřeceňujte své síly. To zejména platí pro starší řidiče, na které jsou dopady vysokých teplot ještě významnější.
  8. Plně se věnujte řízení.
  9. Respektujte na silnicích ostatní, buďte předvídaví a tolerantní.
  10. Nezapomínejte při řízení ani na sluneční brýle.

Ať jedete jen pár kilometrů nebo vás čeká daleká cesta, pamatujte na silnicích na své vlastní bezpečí a bezpečí ostatních. Do svého cíle raději dojeďte později a v pořádku, než abyste přeceňovali své schopnosti a zbytečně riskovali.

por. Ing. Eliška Majerová
13.7.2021, 11:50 

Odkazy do noveho okna

Jaroměř

Jaroměř 

Detailní náhled

silnice I_14_Bílý Újezd

silnice I_14_Bílý Újezd 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem