Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

4. AKTUALIZACE - Noční vytrvalý déšť zvedl hladiny řek

KRAJ - Na Frýdlantsku zasedl krizový štáb, 3. povodňový stupeň byl vyhlášen na několika místech Frýdlantska. 

4. AKTUALIZACE:

V ranních hodinách byly v Libereckém kraji téměř všechny vodní toky v normálu. První stupeň povodňové aktivity byl dosažen v Liberci na Lužické Nise, ve Frýdlantu na Řasnici a v Předláncích na řece Smědé.

Všechny komunikace v kraji byly doposud  průjezdné. V dopoledních hodinách tak mohli hasiči provádět  čištění silnic.

Během dne se však situace z důvodu vydatného deště změnila – ve Višňové na Frýdlantsku byl na Smědé znovu vyhlášen 3. stupeň povodňové aktivity.

V tuto chvíli je neprůjezdná zatím jediná silnice III. Třídy. Č. 352 mezi obcemi Černousy Boleslav – Čerousy Ves.

Celou situaci se stoupáním hladin řek neustále monitorujeme, spolupracujeme se starosty dotčených obcí a také s hasiči.

Na dnešek byla plánována velká dopravně – bezpečnostní akce, vzhledem k situaci byly však některé síly a prostředky, které jsme měli na dopravně – bezpečnostní akci vyčleněné, použity na Frýdlantsko, abychom pomohli místním starostům a povodňovému štábu v řešení zejména s problémy v dopravě.

V oblasti Frýdlantu byly posíleny policejní hlídky z Liberce, působí zde dvě dopravní hlídky a hlídka z eskortního a pohotovostního oddělení a policisté  nyní v případě potřeby poskytují součinnost hasičům a obcím, které byly povodněmi zasaženy. 

Nyní tam policisté řeší zejména problémy v dopravě, a to v nejvíce zasažené oblasti, kterou je obec Višňová. Práci složkám Integrovaného záchranného systému zde komplikují zvědaví občané, kteří se sem jezdí dívat z přilehlých obcí a měst a blokují tak mnohdy dopravu.

Apelujeme tedy na všechny tyto občany, aby v případě, že nepotřebují jet nutně do vodou zasažených oblastí, aby se těmto lokalitám pokud možno vyhýbali.

Co se týká kriminality, nezaznamenali jsme v těchto oblastech v průběhu víkendu žádný nárůst, žádné případy, které by souvisely s rabováním, vše je na úrovni normálního stavu. Na Frýdlantsku  jsme měli i během noční doby nasazeno několik  policejních hlídek, které zde preventivně působily, aby k  protiprávním jednáním nedocházelo

Ze strany Policie ČR nemusela být prováděna žádná evakuace osob, evakuaci jednotlivců prováděli příslušníci HZS.
 

21. 6. 2020, 14,00 hod.
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová

---------------------------------------------------

3. AKTUALIZACE:

V Libereckém kraji by měly být v tuto chvíli všechny vodní toky v normálu. Tři oblasti jsou ve spodní části prvního povodňového stupně:

Smědá - Předlánce
Řasnice - Frýdlant
Lužická Nisa - Liberec  

Všechny komunikace v kraji jsou nyní průjezdné. V oblasti Frýdlantu byly posíleny policejní hlídky z Liberce a policisté budou nyní v případě potřeby poskytovat součinnost hasičům a obcím, které byly povodněmi zasaženy. Zároveň budou monitorovat aktuální dění v dané oblasti a v případě potřeby na ně reagovat, zejména při řešení dopravních problémů. 


21. 6. 2020, 9,00 hod.
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová

---------------------------------------------------

2. AKTUALIZACE:

V Libereckém kraji jsou nyní z důvodu stoupání hladiny řek uzavřeny tyto komunikace:

III/č. 357 Višňová  Předlánce
III/č. 353 Višňová Poustka, Višňová Minkovice
III/č. 358 Višňová k nádraží

Z preventivních důvodů bylo cca po dobu 1 hodiny uzavřeno i Komenského nábřeží ve Frýdlantu, silnice I/13, kdy objízdná trasa byla vedena ulicí Nádražní. 
Další neprůjezdná komunikace je mezi obcemi Černousy Boleslav a Černousy Ves, silnice III/č. 352. 

Problematická situace je i v obci Hejnice, kde je uzavřena část ulice P. Bezruče vedoucí na Bílý Potok, objízdná trasa je zajištěna vrchní cestou k nádraží. V Raspenavě je uzavřena část hlavní místní komunikace ulice Fučíkova v úseku s křižovatkami s ulicí Nádražní, dále je uzavřena část ulic Luhová a Luční.  Objízdná trasa vede ulicí Nádražní. 

Ve všech těchto postižených obcích jsou občané připraveni na případnou evakuaci. Ze strany Policie ČR zatím žádná evakuace občanů neproběhla.
 

20. 6. 2020, 14,30 hod.
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
----------------------------------------------

AKTUALIZACE:

V tuto chvíli jsou již zcela uzavřeny všechny komunikace do obce Višňová - Předlánce, policisté zde odklánějí dopravu. Místním občanům ve spolupráci s hasiči dávají doporučení, aby byli připraveni na případnou evakuaci a také, aby se z důvodu jejich bezpečnosti nezdržovali v blízkosti vodních toků.
 

20. 6. 2020, 10,20 hod.
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová

------------------------------------------------

Vytrvalý noční déšť zvedl hladiny řek v kraji. Nejhorší situace je v tuto chvíli na Frýdlantsku, kde platí na několika místech třetí stupeň povodňové aktivity. 

Jedná se o tato místa: 

Řasnický potok ve Frýdlantu
Višňovou - Předlánce
Hejnice - Bílý Potok
a Smědou.

Řasnický potokŘasnický potokVe Frýdlantu zasedl krizový štáb.  Zatím není nikdo z obyvatel ohrožen na životě či zdraví a není nutná evakuace osob. Co se týká majetku, problematická je situace ve Višňové, kde je již u pár domů zatopeno několik zahrad. 

V tuto chvíli musela být uzavřená pouze komunikace III. třídy č. 352  Černousy  Boleslav, a to z důvodu vylití řeky z koryta. Na komunikaci III. třídy č. 357 Višňová - Předlánce se nachází cca 5 cm vody, komunikace je však zatím průjezdná. 

Celou situaci se stoupáním hladin řek neustále monitorujeme, spolupracujeme se starosty dotčených obcí a také s hasiči. Budeme reagovat na aktuální dění a v případě zhoršení situace jsou policisté připraveni plnit úkoly v postižených oblastech. Na Frýdlantsku již máme nasezno několik policejních hlídek. 


20. 6. 2020
kpt. Bc. Vladimíra Šrýtrová
koordinátorka prevence KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem