Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Národní protidrogová centrála

Národní protidrogová centrála SKPV PČR

30 let Národní protidrogové centrály SKPV

Národní protidrogová centrála v roce 2021 slaví 30. výročí svého vzniku. 

Národní protidrogová centrála vznikla 1. listopadu 1991, původně jako Protidrogová brigáda Federálního policejního sboru, z akutní potřeby reagovat na razantní proměnu drogových trhů po změně společenských poměrů. V průběhu let se vyvinula v dynamickou a progresivní policejní jednotku, jejíž činnost se vyznačuje efektivitou, vysokou profesionalitou, významnou orientací na mezinárodní spolupráci, ale zejména propracovanou firemní kulturou a soustavnou potřebou dalšího rozvoje.

Za dobu své existence vstoupila jednotka do osudů téměř pěti tisíc pravomocně odsouzených pachatelů v rámci necelých dvou tisíc ukončených operací. Společná mezinárodní vyšetřování vedla s orgány vymáhajícími právo z celkem 29 zemí na všech kontinentech, s výjimkou Antarktidy. 

Velmi si vážíme dlouhodobě kultivovaných vztahů se specialisty na drogovou trestnou činnost různých stupňů soustavy státního zastupitelství, ve spolupráci s kterými se nám daří sjednocovat aplikační praxi i přenášet úspěšné postupy napříč celou Českou republikou.

Velké poděkování patří partnerským a podpůrným policejním i celním útvarům v České republice i v zahraničí. Pouze díky vzájemné a mnoho let budované důvěře a synergickému postupu při vyhledávání a odhalování nejzávažnější drogové organizované trestné činnosti se nám daří překonávat legislativní nedostačivosti i různice národních legislativ a držet tak krok s dynamikou zločinu díky rychlé a akceschopné mezinárodní policejní i justiční spolupráci. 

Problematika nelegálních návykových látek je ze své podstaty mezioborová, proto nás těší stále se rozšiřující okruh spolupracujících institucí státní, soukromé i akademické sféry. Úzká spolupráce všech kontrolních a regulačních orgánů významně zužuje prostor pro nelegální obchody  s chemickými látkami, psychoaktivními léčivými přípravky i jejich prekurzory. Spolupráce při tvorbě legislativních změn, rozvoji forem a metod naší práce či zvyšování úrovně našeho poznání ve vědních oborech bezprostředně se dotýkajících nelegálních návykových látek a jejich zneužívání má přímý vliv na efektivitu naší práce. 

Kontinuální směřování, rozvoj i renomé jednotky, které si vydobyla za dobu svého působení, by nebylo možné bez pracovních úspěchů, výjimečného personálního potenciálu, osvícenosti velitelů i citu pro služební diplomacii. Významné osobnosti, které prošly řídícími funkcemi ve vedení  jednotky, se nesmazatelně zasloužily o její rozvoj a v mnoha případech i o zachování její existence. 

Užívání nelegálních návykových látek není zločin bez oběti, za který se někdy s nadsázkou označuje. Je to ve svém důsledku pro společnost jev ve všech ohledech rizikový nejen pro své zdravotní a sociální dopady na jednotlivce i celé sociální skupiny, ale i pro potenciál ohrožovat většinové hodnoty a normy. Směšováním morálních a normativních kategorií, dochází na jedné straně k přeceňování vlivu a významu právních norem a procesů při jejich uplatňování a na straně druhé k posuzování přijatelnosti chování výlučně perspektivou individuálních potřeb a zájmů. Role NPC při formulaci a směřování protidrogové politiky neztrácí na svém významu a jsme i nadále připraveni vyvažovat tuto politiku ve smyslu ochrany zákonem chráněných společenských zájmů a snahy o denormalizaci životního stylu spojeného se zneužíváním nelegálních návykových látek.    
 
Národní protidrogová centrála byla založena jako výběrová policejní jednotka, kde se očekává vysoké nasazení, identifikace se smyslem existence a směřováním jednotky i vysoká profesionalita. Základními premisami byly, jsou a zůstávají orientace na výkon, ofenzivnost, intenzivní spolupráce na národní i mezinárodní úrovni a nezbytná útvarová soudržnost opřená o etické principy.

Během třiceti let prošlo jednotkou celkem 491 policistů a občanských zaměstnanců. Odrazem úrovně personální politiky může být skutečnost, že z našich řad dosud vzešli: jeden náměstek policejního prezidenta, čtyři ředitelé celorepublikových útvarů, jeden náměstek krajského ředitelství, jeden okresní ředitel a mnoho velitelů nižších řídících úrovní různých služeb na území celé republiky. 

Všem, kteří v řadách Národní protidrogové centrály sloužili a slouží, patří velké poděkování, za práci, za nasazení a zásluhy o dobré jméno Policie České republiky i jméno našeho útvaru. Jejich profesionální práce dělá útvar takovým, jakým je. Výzev, které přináší změny nelegálních trhů v národním i mezinárodním kontextu je mnoho. Nezbývá než si společně popřát, abychom je  i nadále dokázali společnými silami úspěšně překonávat. 

                                                                                                                                                    brig. gen. PhDr. Jakub Frydrych
                                                                                                                                                                       ředitel 
 

vytisknout  e-mailem