Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

3 dny 9 střetů se zvěří

NÁCHODSKO – Víkend ve znamení nehod. 

Téměř každý den policisté Královéhradeckého kraje vyjíždějí a řeší střety se zvěří na místních komunikacích. Srážka se zvěří hrozí řidičům během celého roku, tento víkend na Náchodsku, evidují policisté 9 případů. I když je jejich výskyt častější na jaře a na podzim, převážně v brzkých ranních nebo pozdních nočních hodinách, mohou nás překvapit kdykoli.

Meziroční nárůst počtu dopravních nehod se zvěří dokazuje, že divoké zvěři se v posledních letech u nás opravdu daří. Tuto statistiku rovněž podpořil víkend na Náchodsku, kdy policisté od pátku do neděle evidovali 9 dopravních nehod způsobených střetem motorových vozidel se zvěří. Většina nehod se přitom odehrála v brzkých ranních nebo pozdních večerních hodinách, a to nejen na silnicích III. třídy, kde byste možná očekávali jejich výskyt, ale i na silnicích I. a II. třídy. Přitom taková nehoda může mít tragické následky. 

Do situace spojené s výskytem zvěře na silnici se může dostat každý z nás, jak ale správně reagovat? Policisté radí hlavně nestrhávat řízení, náraz do zvířete sice bude silný, nicméně ne tolik, jako do stromu nebo do protijedoucího automobilu. Začněte brzdit, pokud dojde k nárazu, pokuste se zvíře trefit středem vozu, aby deformační zóny lépe tlumily váš náraz. Nejlepší je zkusit takovéto srážce předejít. Není to vždy úplně lehké, nicméně pokud budete sledovat krajnice a nebudete se ničím rozptylovat, určitě tuto šanci zvýšíte. Zároveň je doporučováno, tam kde se jejich výskyt předpokládá, snižte rychlost. A pokud už nějakou zvěř uvidíte, vypněte dálková světla. A mějte na paměti, že zvěř chodí ve skupinách.

por. Mgr. Lucie Konečná
8.8..2022, 09:30hod.

Odkazy do noveho okna

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

fotografie

fotografie 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem