Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

24 hodin na Svitavsku

Není nad dobré sousedské vztahy 

V průběhu čtvrtého pracovního dne policisté ve svitavském regionu zpracovali 23 nových spisů. Převážná část patřila obyčejným číslům jednacím. Deset spisů se týkalo nových trestných činů a dalších 5 nových přestupků. Tyto policisté zadokumentovali a nyní provádí prvotní šetření. 
 
Dopravní policisté v průběhu čtvrteční služby neřešili žádnou dopravní nehodu. Přesto se nenudili. V průběhu dopoledne, tedy mezi osmou a dvanáctou hodinou se podíleli,  stejně jako další policejní hlídky,  na další z řady dopravně bezpečnostních akcí. Tentokrát policisté zkontrolovali 109 vozidel a zjistili 20 přestupků. V šesti případech řidiči porušili zákonem stanovenou rychlost a čtyři řidiči nákladních vozidel nedodrželi bezpečnostní přestávku. Šestadvacet osob a vozidel bylo prověřeno v policejních evidencích, zda neprochází pátráním.
 
Na záchraně lidského života se kolem deváté hodiny dopoledne podílelo hned několik osob. V obci Opatovec nejprve sousedi zaslechli tlumené volání o pomoc devětaosmdesátileté ženy, žijící ve vedlejším rodinném domě. Té se zřejmě přitížilo a tak k ní přivolali vozidlo RZP. Lékaři se však nemohli do domu dostat, neboť byl dům majitelkou zevnitř uzamčen.  Proto prostřednictvím linky 158 byla na místo vyslána policejní hlídka, která provedla násilné otevření domu a nemocná žena mohla být zachráněna. Nyní je již v péči lékařů. Nebýt včasného zásahu všech, mohla tato událost dopadnout tragicky.

Rozbité a vykradené vozidlo ráno kolem sedmé hodiny nalezl jeho majitel. Vozidlo Renault Megane, které majitel zaparkoval na jedné ze svitavských ulic se stalo středem zájmu zloděje, který po násilném vniknutí do vozu odcizil věci v hodnotě 260 korun. Poškozením však byla škoda vyčíslena na 11 tisíc korun.
 
Policisté z Moravskotřebovska prověřují případ možného podvodu, kterého se měl údajně dopustit 25letý muž, když si od známého zapůjčil finanční hotovost na nákup motorového vozidla. Přestože si za vypůjčené peníze zakoupil vůz, tak vypůjčené tři desítky tisíc korun ve smluvených splátkách stále nevrací.
 
Od září loňského roku do současné doby zapomíná na své děti otec, který dluží k rukám matky výživné za víc jak 21 tisíc korun. Případ má v rukou moravskotřebovská policie, která zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu zanedbání povinné výživy.

Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali za úterních čtyřiadvacet hodin víc jak osm desítek telefonátů.  Téměř všechny hovory se týkaly policejní práce. Ovšem zbytek hovorů, tedy 49 jich bylo během večera z jediného telefonního čísla. Žena, hovořící s operačním důstojníkem si pravděpodobně neměla s kým popovídat a tak policistu zdržovala zbytečnými informacemi. Případ již v minulosti řešili policisté z Poličky, kdy jednání ženy předali k projednání příslušnému orgánu.  Jak se zdá, tento trest ženu dostatečně nepoučil.
nprap. Anna Štegnerová
13. 8. 2009
 

vytisknout  e-mailem