Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

2. AKTUALIZACE - Festival taneční hudby Mácháč 2022 začíná už zítra

ČESKOLIPSKO - Na jeho bezpečný průběh budeme dohlížet. 

Aktualizace ze dne 21. 8., čas 9.00
 

Za uplynulých 24 hodin jsme v souvislosti s držením drog odhalili dalších 16 přestupků a 2 trestné činy. V tomto časovém úseku jsme také zastihli za volantem  na silnicích v Doksech a okolí  pod vlivem alkoholu tři  řidiče,  pět jich bylo pod vlivem drog a další čtyři se  testům na návykové látky odmítli podrobit,  a dobře věděli proč.

Na žádost pořadatelské služby jsme kolem jedné hodiny nad ránem vyjížděli do areálu festivalu, kde mladá žena pod vlivem návykových látek měla fyzicky napadat zdravotnickou službu, která se jí snažila pomoci. Vzhledem k tomu, že naší hlídce odmítla prokázat svoji totožnost, zajistili jsme ji v policejní cele, a máme 24 hodin na to, abychom se pokusili ji ztotožnit. Včera se totiž svým chováním v areálu festivalu dopustila přestupku proti veřejnému pořádku.

Festival v šest hodin ráno skončil a my dnes budeme hlavně kontrolovat, zda jeho návštěvníci neodjíždějí domů pod vlivem drog nebo alkoholu.

por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

Aktualizace ze dne 20. 8. , čas 9.00

Do sobotního rána jsme zadokumentovali 38 drogových deliktů, které jsme kvalifikovali ve 32 případech jako přestupek, v dalších pěti jako přečin přechovávání omamné a psychotropní látky a jedu a v jednom jako přečin nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Z posledně jmenovaného přečinu podezříváme 40letého muže z Prahy, u kterého celníci včera zajistili kromě kokainu, pervitinu a marihuany také 140 tablet drogy MDMA. Těžko lze uvěřit tomu, že tuto zásobu potřeboval na víkend v Doksech jen pro sebe, a pokud ho soud uzná vinným z distribuce drog, může ho poslat až na 5 let do vězení. Trestní stíhání podezřelých v souvislosti s drogovými přečiny zahájíme až potom, co obdržíme výsledky laboratorních expertiz zajištěných drog. Mezi nimi letos převládá marihuana.

V rámci dohledu nad silničním provozem jsme přistihli za volantem dva řidiče pod vlivem alkoholu, dva pod vlivem drog a jeden řidič testy na drogy a alkohol odmítl. Vzhledem k naměřeným hodnotám alkoholu a drog jde o přestupky, které jsme oznámili do správního řízení. Řidič, který se testům nepodrobil, může počítat v přestupkovém řízení s pokutou až do výše 50 000 korun. Ze všech kontrolovaných řidičů ovšem včera nejvíce pozornosti zaujal 35letý taxikář, kterého policisté zkontrolovali večer nedaleko centra v Doksech. Když si ho prověřili v evidencích, zjistili, že mu Okresní soud ve Zlíně loni v prosinci zakázal řídit všechna motorová vozidla na dva roky, a že tudíž nemá za volantem co dělat. Jeho zákazníci si proto museli vystoupit ještě před cílovou stanicí a on nás následoval na policejní služebnu. Svou jízdou se dopustil přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Policisté odhalili v dopravě dalších 35 přestupků, které se týkaly nevyhovujícího technického stavu vozidel, telefonování za jízdy s mobilním telefonem v ruce nebo nepoužitím bezpečnostního pásu za jízdy.

por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

Od zítřejší 17. hodiny začíná na písečné pláži Klůček v Doksech u Máchova jezera 20. ročník tanečního open air festivalu Mácháč 2022, který skončí v neděli v šest hodin ráno.

Hudební produkce na něm bude probíhat od páteční 18. hodiny do sobotní 6. hodiny ráno a potom od sobotní 18. hodiny do nedělní 6. hodiny ráno, kdy festival  končí.

Stejně jako každý rok budeme dohlížet na bezpečný průběh akce. V tom nám budou pomáhat kolegové z Odboru služby pořádkové policie a z Odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Libereckého kraje, Poříčního oddělení Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje, policisté Speciální pořádkové jednotky Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje, policisté z oddělení silničního dohledu Krajského ředitelství policie Libereckého kraje a v neposlední řadě také celníci z Celních úřadů v Liberci a Drážďanech. Ti přijedou do Doks se služebními psy vycvičenými na vyhledávání drog i se spektrometry, které umějí detekovat nejen stopy po drogách, ale také po výbušninách.

Zaměříme se na to, aby nám návštěvníci nevozili na festival drogy, budeme dohlížet  na dodržování veřejného pořádku a na bezpečnost a plynulost silničního provozu. Neméně důležitým úkolem je pro nás  také prevence před krádežemi věcí nebo vozidel.

Úzce spolupracujeme i s pořadateli akce, se kterými jsme o zajištění bezpečnosti v místě konání festivalu opakovaně jednali a setkali se s jejich vstřícností k našim požadavkům.

O průběhu festivalu z pohledu bezpečnosti i o výsledcích našich kontrol budeme veřejnost na našem webu o víkendu informovat v aktualizacích, které sledujte.

18. 8. 2022
por. Bc. Ivana Baláková
tisková mluvčí KŘP Libereckého kraje

vytisknout  e-mailem