Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

1kraj, 3 dny, 15 nehod při srážce se zvěří

KRAJ – Srny, divoká prasata, zajíci nebo daňci kříží cestu autům v přepočtu každých 5 hodin 

Pavouk na čelním skle, poničená kapota, tak nejčastěji dopadá střet řidičů se zvěří. Srážka se zvěří hrozí řidičům během celého roku, o posledním víkendu jsme si opět potvrdili, že i když je jejich výskyt častější na jaře a na podzim, převážně v brzkých ranních nebo pozdních nočních hodinách, mohou nás překvapit kdykoli.

Meziroční nárůst počtu dopravních nehod se zvěří dokazuje, že divoké zvěři se v posledních letech opravdu daří. Tuto statistiku rovněž podpořil poslední víkend v Královéhradeckém kraji, kdy policisté evidovali 15 dopravních nehod způsobených střetem motorových vozidel se zvěří.

Nejvíce dopravních nehod při srážce se zvěří bylo o víkendu na Rychnovsku. Nejvyšší vyčíslená škoda byla 110 tisíc korun. K poslední nehodě došlo v neděli 22.listopadu v osm hodin večer na Jičínsku ve směru jízdy z obce Ohaveč na obec Ohařice, kdy řidiči ve vozidle Škoda Superb, z levého silničního příkopu vběhla do cesty srna. Škoda byla vyčíslena na 53 tisíc korun. Dechová zkouška byla negativní.  

Do situace spojené s výskytem zvěře na silnici se může dostat každý z nás, jak ale správně reagovat? Policisté radí hlavně nestrhávat řízení, náraz do zvířete sice bude silný, nicméně ne tolik, jako do stromu nebo do protijedoucího automobilu. Začněte brzdit, pokud dojde k nárazu, pokuste se zvíře trefit středem vozu, aby deformační zóny lépe tlumily váš náraz. Nejlepší je zkusit takovéto srážce předejít. Není to vždy úplně lehké, nicméně pokud budete sledovat krajnice a nebudete se ničím rozptylovat, určitě tuto šanci zvýšíte. Zároveň je doporučováno, tam kde se jejich výskyt předpokládá, snižte rychlost. A pokud už nějakou zvěř uvidíte, vypněte dálková světla. A mějte na paměti, že zvěř chodí ve skupinách.

por. Mgr. Lucie Konečná
23.11.2020, 11:00hod.

Odkazy do noveho okna

DN se zvěří

DN se zvěří 

Detailní náhled

DN se zvěří

DN se zvěří 

Detailní náhled

DN se zvěří

DN se zvěří 

Detailní náhled

DN se zvěří

DN se zvěří 

Detailní náhled

DN se zvěří

DN se zvěří 

Detailní náhled

DN se zvěří

DN se zvěří 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem