Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

15letá dívka utekla až do Německa

TRUTNOVSKO - Díky rychlé a kvalitní spolupráci se ji podařilo vypátrat. 

MPolicisté Obvodního oddělení v Trutnově pátrali ve spolupráci s trutnovskými kriminalisty pátrali od odpoledních hodin středy 6. ledna do pátku 8. ledna po 15 leté dívce z Trutnova. Pohřešování po ní jim oznámil její otec po té, co se nevrátila ze školy. Již prvotní informace nasvědčovaly, že by dívka mohla být se svým 26 letým přítelem.

Policisté okamžitě rozjeli rozsáhlé pátrání a postupně získávali informace, ze kterých bylo zřejmé, že by se dvojice mohla vydat do zahraničí. U pracovních kolegů přítele dívky zjistili, že se jim ve středu ráno snažil prodat elektroniku s tím, že nutně potřebuje peníze. Nikdo z nich si ale od něho nic nekoupil. Policisté se tedy rozhodili vyzpovídat majitele trutnovských zastaváren, zda se dvojice nepokusila elektroniku zpeněžit v některé z nich. A skutečně tomu tak bylo.

Další cesta „obvoďáků“ vedla na vlakové a autobusové nádraží. Pokladní na vlakovém nádraží jim potvrdila, že muž s dívkou si koupili lístky a odjeli do polské Wroclavi. Policistům sdělila, že jim bylo v podstatě jedno, do kterého polského města pojedou. Vzhledem k těmto informacím bylo jméno a popis dívky zavedeno nejenom do evidence osob pohřešovaných v ČR, ale i do Schengenského informačního systému. Během velmi krátké doby tedy policisté v celé Evropské unii věděli, po kom a proč česká policie pátrá.  

Mobilní telefony, zřejmě proto, aby je nebylo možné přes ně kontaktovat nebo vypátrat, měly oba vypnuté.

Již v pátek kolem 9 hodiny ráno jsme z Německa obdrželi zprávu, že dvojici zadrželi na základě informací v SIS němečtí kolegové, kteří je kontrolovali za hranicemi s Polskem na jednom z odpočívadel. Tam se dostali podle své výpovědi autostopem. Díky velmi dobré mezinárodní policejní spolupráci se dvojici nepodařilo dojet až na místo určení, což měla být Anglie.

Tuto dobrou zprávu předali naši policisté velmi rádi rodině a otec si pro dívku, která je v naprostém pořádku, v odpoledních hodinách do Německa dojel. Po příjezdu do Trutnova měla dívka na obvodním oddělení co vysvětlovat tedy nejenom rodině, ale samozřejmě i policistům, které její zmizení zaměstnalo na několik dlouhých hodin.  

mjr. Mgr. ivana Ježková, 9.1.2016, 7:45

 

vytisknout  e-mailem