Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

15. ročník mezinárodní soutěže odstřelovačů

Nejlepší policejní a vojenští odstřelovači z osmi zemí světa se ve dnech 21. - 23. května 2013 sešli ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá v Olomouckém kraji. Na 15. ročníku mezinárodní soutěže odstřelovačů se sešlo 126 účastníků, mezi nimiž byly i dvě ženy. Soutěže se zúčastnili odstřelovači ze Slovenska, Lotyšska, Mongolska, Německa, Ukrajiny, Ruska, USA a České republiky. 

Policii České republiky v soutěži zastupovali příslušníci většiny specializovaných útvarů a to od krajských zásahových jednotek přes odstřelovače z pražského i dalších mezinárodních letišť, zástupce Útvaru rychlého nasazení a Útvaru pro ochranu prezidenta České republiky. Soutěže se účastnili také armádní specialisté z Prostějova a 4. brigády rychlého nasazení. Čeští odstřelovači se vyrovnají svým zahraničním kolegům a to jak výstrojí, tak svými výkony. K dispozici pro svou náročnou práci mají například finské pušky SAKO TRG-22.
 
"V soutěži se nám sešli zástupci osmi zemí světa, mezi nimiž vynikají hlavně ukrajinští střelci. Účast přijal také Fernando Rondon, který zatím nevynechal ani jeden ročník této soutěže" uvedla plk. RNDr. Jiřina Hofmanová, Ph. D., ředitelka letošního závodu.
 
Fernando Rondon, veterán z vietnamské války, je mezi ostatními odstřelovači uznávaným soutěžícím. "Je úplně jedno z jaké země pocházíte, všichni jsme tu jedna velká rodina," uvedl Rondon a dodal: "soutěž se od konce devadesátých let hodně změnila.“ Podle jeho slov byla první soutěž zaměřená především na taktiku, ale v současné době se jedná především o sportovní střelbu. Fernando Rondon všem svým kolegům předává zkušenosti a znalosti, které získal při své dlouholeté praxi elitního odstřelovače. Podle něj je to jedinečná možnost, jak se podělit o zkušenosti s kolegy z jiných zemí.
 
Jedním z nejmladších účastníků byl příslušník Amerického námořnictva Justin Deaton. Závod na Libavé ho velmi nadchnul. " Je to poprvé, co jsem na takové soutěži, ale hodně si to užívám." Zdůraznil, že po této zkušenosti se určitě zúčastní i dalších ročníků.
 
Terčů, které střelci museli během soutěže trefit, bylo třicet. Nejtěžší podle soutěžících je terč zvaný „snajperka,“ který dostal název podle toho, že v pozici teroristy je žena. Terč je velmi náročný, protože naprosto splyne s krajinou a pozadím.
 
S terči pro danou disciplínu se střelci seznámili vždy těsně před samotným závodem. Bylo nutné si zapamatovat jeho podobu, protože na dvousetmetrovou vzdálenost musí trefit cíl na první pokus. Střelba je velmi specifická, soutěžící má jen jeden pokus, stejně jako na  záchranu lidského života. Udržet naprostou koncentraci bylo velmi důležité, protože se v některých disciplínách soutěžilo až na vzdálenost pět set metrů. Na některých stanovištích, bylo na palebné třicet odstřelovačů a na povel rozhodčího a museli vystřelit jednu ránu do deseti sekund. Odstřelovač si nesmí dovolit minout, v soutěži to znamená ztrátu bodů a v praxi to znamená smrt rukojmího.
 
To, že je mnoho faktorů, které ovlivňují přesný zásah a že nestačí jen nabít zbraň, popsal jeden z českých odstřelovačů pražského letiště Martin Silovský. "Rozhoduje vítr, teplota, déšť, gravitace i nadmořská výška. Odstřelovač musí být trpělivý a mít vnitřní klid."
 
Ředitelka závodu plk. Jiřina Hofmanová vysvětlila význam a smysl soutěže. "Je to především výměna zkušeností a slouží také k tomu, aby si policisté vyzkoušeli střelbu ve stresu, který v běžném výcviku není. V rámci soutěže však hrozí, že neprokáží svou odbornost a dostávají se do stresu, který se blíží reálné situaci v běžnému výkonu služby."
 
Policie ČR se snaží zvýšit úroveň výcviku policistů. Soutěž je jedna z forem testování úrovně nejen v národním, ale i mezinárodním měřítku, při které je velký prostor pro výměnu zkušeností a informací důležitých pro práci odstřelovačů.
 
  • nejlepšími odstřelovači ve skupině jednotlivců v rámci Policie ČR  se stali policisté z KŘP Moravskoslezského kraje a Ústeckého kraje
  • mezi nejlepší odstřelovače v kategorii dvojic v rámci Policie ČR patří opět policisté ze zásahové jednotky Moravskoslezského kraje, odstřelovači letiště Mošnov a policisté Ústeckého kraje
  • v kategorii mezinárodní uspěli nejlépe odstřelovači z Ruska
 
nprap. Bc. Štěpánka Zatloukalová
tisková mluvčí Policejního prezidia ČR
24. května 2013

vytisknout  e-mailem