Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

12/08 - Akce "ROLA"

Praha 21. listopadu 2008 – Z trestných činů obecného ohrožení a nedovoleného ozbrojování obvinili detektivové ÚOOZ devětatřicetiletého občana Slovenské republiky. V roce 2006 si měl v úschovně zavazadel na brněnském hlavním nádraží uschovat funkční nástražný výbušný systém s mimořádným destrukčním účinkem. Podle znaleckých posudků by jeho případná exploze měla pro osoby pohybující se v okruhu 300 až 400 metrů od epicentra smrtící účinek.  

              Když se koncem září 2006 objevila v oddělení ztrát a nálezů brněnského magistrátu hnědá cestovní taška nikdo ještě netušil, že její obsah se stane podnětem ke vzniku prvního společného mezinárodního vyšetřovacího týmu specialistů na organizovaný zločin v ČR a SR.
              Detektivové ÚOOZ se případem pod krycím názvem „ROLA“ začali zabývat v březnu loňského roku, okamžitě poté, co podezřelý obsah objevili úředníci magistrátu. Taška obsahovala kromě různých druhů oblečení a konspirativních prostředků jako byla např. paruka, barvivo na vlasy, latexové rukavice, kabát, čepice a další, rovněž kufřík s výbušninou. Konkrétně se jednalo o téměř 6,5 kg průmyslové plastické trhaviny DANUBIT, pět průmyslových roznětek a další materiál sloužící k iniciaci trhaviny. Rozbušky byly napojeny na mobilní telefon, který však neobsahoval SIM kartu ani baterii.
               V průběhu šetření bylo zjištěno, že tašku uložil neznámý muž již v dubnu 2006 do úschovny zavazadel brněnského hlavního nádraží. Minimálně ve čtyřech případech pak úschovnu znovu navštívil, tašku vyzvedl, zkontroloval její obsah, zaplatil úschovné a uložil ji zpět do úschovny. Naposledy si takto obsah tašky zkontroloval v srpnu 2006. Poté se již k vyzvednutí či kontrole tašky nedostavil. Vzhledem k režimu úschovny putovalo později bezprizorní zavazadlo na oddělení ztrát a nálezů brněnského magistrátu. Tam byla taška doručena koncem září 2006. Ani na magistrátu se o zavazadlo nikdo nepřihlásil a proto byla taška po uplynutí stanovené lhůty v březnu 2007 otevřena, byl zjištěn její obsah a vše bylo ohlášeno Policii ČR.
               Detektivové ÚOOZ okamžitě zahájili rozsáhlé operativní šetření. V první jeho fázi čítala síť možných podezřelých cca 70 tisíc osob. Vylučovací metodou se jejich počet postupně zužoval přes necelé tři tisíce na zhruba osm set osob. Během rozsáhlého vyšetřování byla kromě dalších úkonů vypracována řada odborných expertíz na Kriminalistickém ústavu Praha, byla provedena analýza tisíců úschovných lístků a vyslechnuty byly stovky osob. Ve zprvu velmi rozsáhlé síti podezřelých nakonec zůstali dva občané Slovenské republiky.
               Vzhledem k tomu, že bylo třeba na území SR provést řadu úkonů trestního řízení, byla na základě novelizovaného trestního řádu v lednu letošního roku sepsána smlouva mezi Nejvyšším státním zastupitelstvím ČR a Generální prokuraturou SR, která umožnila vznik historicky prvního společného mezinárodního vyšetřovacího týmu. Ten pak v polovině roku 2008 za jediného důvodně podezřelého označil devětatřicetiletého muže z Nitry, který byl následně na základě přímých i nepřímých důkazů obviněn.
               Poté, co bylo podezřelému sděleno obvinění, odmítl vypovídat. Tajemstvím obestřen tak zatím zůstává jak motiv jeho jednání, tak i to, komu byla výbušnina určena a k čemu měla být případně použita.
              ÚOOZ proto žádá občany o spolupráci. Pokud by mohl někdo poskytnout jakékoliv informace o pohybu podezřelého v průběhu první poloviny roku 2006 či věcech, které byly v tašce nalezeny, ať se obrátí na kteroukoli policejní služebnu či kontaktuje policii na lince 158.
              Obviněný muž se v současné době nachází na území Slovenské republiky a je stíhán na svobodě.

vytisknout  e-mailem