Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Pardubický kraj - název

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

11. Žádost o informace týkající se provedených konfrontací v přípravném řízení

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. 

Žádost č.11
Dne 14. března 2023 obdrželo Krajské ředitelství policie Pardubického kraje (dále jen „krajské ředitelství“) prostřednictvím e-podatelny žádost žadatelky o poskytnutí informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím (dále jen „informační zákon“), v rámci které žadatelka požaduje poskytnutí následujícího:
„Pro účely výzkumu, který je součásti praktické části mé bakalářské práci s názvem Konfrontace jako speciální metoda kriminalistické práce, bych vás chtěla požádat o poskytnutí statistických údajů, zejména počtu provedených konfrontací v přípravném řízení za období 2017-2022, je-li u vás vedená taková evidence.“

Krajské ředitelství žádost žadatelky posoudilo a sděluje, že neshledalo důvody pro odmítnutí žádosti podle § 15 informačního zákona, a proto v souladu s § 14 odst. 5 písm. d) téhož zákona poskytuje požadované informace. Krajské ředitelství k žádosti žadatelky konkrétně uvádí, že nevede evidenci provedených konfrontací, jako zvláštního způsobu dokazování podle § 104a zákona č. 141/1961 Sb., trestní řád (dále jen „trestní řád“). Konfrontace se v zásadě provádí jen v řízení před soudem (viz § 104a odst. 7 trestního řádu), jinak zcela výjimečně. Lustrací v příslušném informačním systému Policie České republiky bylo nicméně zjištěno, že za žadatelkou požadované období (2017-2022) byl institut konfrontace v rámci krajského ředitelství proveden celkem ve dvou případech.  
Požadované informace jsou žadatelce poskytnuty v souladu s § 4a odst. 1 a 2 písm. a) informačního zákona podle obsahu žádosti v elektronické podobě a budou jí zaslány cestou e-podatelny na jí uvedenou e-mailovou adresu.

vytisknout  e-mailem