Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

11/08 - Při „nadělování“ obvinění mongolským převaděčům se dostalo i na českého právníka

Praha 13. listopadu 2008 – Detektivové ÚOOZ odhalili rozsáhlou organizovanou skupinu mongolských převaděčů. Její brněnskou část, včetně hlavy gangu, obvinili z trestného činu Organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice.  

              Pětice občanů Mongolska,čtyři muži a jedna žena ve věku od 25 do 41 let, trvale žijící v Brně, měla jako součást organizované skupiny zprostředkovávat nelegální převádění migrantů mongolské státní příslušnosti do České republiky. Část takto převedených osob v ČR, kde jim skupina zprostředkovala práci, zůstávala, část byla převáděna do dalších zemí EU.
              Jak podle detektivů skupina pracovala? Hlavní organizátor (1966) vlastní v ČR zprostředkovatelskou agenturu, jejíž pobočka působí i na území Mongolska. Tam, prostřednictvím inzerátů v médiích získávali obvinění zájemce o práci v ČR. Od nich získali na území Mongolska kopie pasů, fotografie a podpisy. Vše pak zaslali v elektronické podobě do Brna hlavnímu organizátorovi, který obstaral potřebné doklady k vycestování a vyhotovil veškeré podklady k udělení víza. Dokumenty pak putovaly kurýrem zpět do Mongolska. Zájemci o práci poté doklady předkládali na české ambasádě. K udělení víza a povolení pobytu byli skupinou využívány pozměněné a padělané doklady.
              Po příjezdu migrantů do České republiky jim byla zprostředkována práce a po vypršení víza jim bylo zajištěno buď prodloužení jeho platnosti či vycestování do dalších zemí EU. Zpravidla se tak stávalo na sice platný, ale cizí cestovní pas, tedy doklady jiného mongolského státního příslušníka. Pozměněné doklady po vycestování z ČR vraceli migranti prostřednictvím zasílatelské služby či pomocí tzv. kurýrů zpět hlavnímu organizátorovi, který je dále využíval. Za veškeré poskytnuté „služby“, inkasovala skupina obviněných provize.
              Během provedených domovních prohlídek bylo zajištěno velké množství úředních dokladů – cestovní pasy, mongolské občanské průkazy, úřední razítka. Na účtech obviněných byla zajištěna částka cca 2 miliony korun.
              V rámci vyšetřování tohoto případu detektivové ÚOOZ obvinili z trestného činu Napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky i českého právníka. Trestného činu se podle obvinění měl dopustit ve stádiu pokusu. Detektivové ho viní z toho, že se měl v jednom případě pokusit zajistit trvalý pobyt v České republice dvěma ženám z Mongolska. Pro jednu z nich „našel“ ochotného občana ČR, který se přihlásil k otcovství jejího dítěte, druhá žena pak měla v ČR o dítě své sestry pečovat.
              Detektivové ÚOOZ nyní provádějí další úkony trestního řízení, aby bylo možné zadokumentovat rozsáhlou trestnou činnost celé skupiny, která se výše popsaným „podnikáním“ zabývala minimálně od loňského roku. Hlavní organizátor a jeho nejbližší spolupracovník skončili ve vazbě. Vyšetřování není zdaleka u konce a lze předpokládat, že jak počet obviněných, tak výčet trestných činů se ještě rozšíří. Při vyšetřování případu detektivové úzce spolupracují i s Ministerstvem zahraničních věcí ČR.
              Pětici obviněných Mongolů hrozí v případě prokázání viny až osmiletý trest odnětí svobody. Obviněný advokát by mohl ve vězení strávit až jeden rok.

vytisknout  e-mailem