Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

"10 let po povodni.."

Policie ČR se zúčastní vzpomínkové akce 

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje ve spolupráci s Městem Rychnov nad Kněžnou a Mikroregionem Rychnovsko pořádá v pátek 18. července 2008 setkání, připomínající tragickou událost, která se před deseti lety odehrála v Orlických horách a Podhůří.

Ničivá povodeň, která v noci z 22. na 23. červenec 1998 zasáhla převážnou část Rychnovska, si vyžádala šest lidských životů. Její destruktivní síla napáchala nepředstavitelné škody, běsnící živel zničil nebo poškodil přes tisíc domů a bytů, více jak 200 kilometrů silnic a jedenáct mostů. Zaplaveno bylo téměř 30 tisíc hektarů území a uhynuly stovky zvířat v chovech i ve volné přírodě.

V prvních hodinách bylo do akce nasazeno přes 500 hasičů a na 130 příslušníků Policie ČR. V časných ranních hodinách na místo dorazily vrtulníky Ministerstva vnitra a Ministerstva obrany, které přepravily více než 200 osob z nejvíce zasažených oblastí. V oblasti zasahovalo 136 hasičských jednotek. Na odstraňování následků povodně bylo následně povoláno na 500 vojáků Armády ČR, téměř 340 příslušníků tehdejší Civilní ochrany. Na likvidačních pracích se podílely také nestátní humanitární organizace a další složky a firmy.

V rámci připomenutí si této tragické události si veřejnost v pátek 18. července od 9 - 16 hodin na Starém náměstí v Rychnově nad Kněžnou může prohlédnout techniku, kterou hasiči použili a používají na záchranu lidských životů a majetku spoluobčanů při povodních. V horní části rychnovského náměstí budou vystaveny záchranné čluny, plovoucí obojživelná vozidla, vyprošťovací jeřáby nebo hasičská základna humanitární pomoci. Na akci se představí i Policie ČR, meteorologové, zdravotníci Armády ČR nebo Povodí Labe s technikou používanou pro úpravy toků.

Od 9:30 je naplánovaná ukázka záchrany ohrožených osob posádkou vrtulníku Letecké služby Policie ČR a po něm vystoupení Hudby hradní stráže a Policie ČR.

Vzpomínkový den bude završen v 18:00 v kostele Svatého Havla mší svatou za oběti povodně.
Smyslem této vzpomínkové akce je připomenout lidem tuto tragickou událost a setkání těch, kteří se podíleli na likvidaci jejich následků.

Zdroj:Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje

vytisknout  e-mailem