Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Ústecký kraj název

Policie České republiky – KŘP Ústeckého kraje

10 let brala dávky neoprávněně

LOUNSKO – Češka pobrala více než 700 tisíc neoprávněně. 

Super úlovek se podařil objevit cizineckým policistům na Lounsku. Při prověřování skutečností k legálnímu pobytu Ukrajince zjistili, že zatímco jeho pobyt v ČR byl v souladu se zákonem, Ukrajincova sedmačtyřicetiletá družka Češka pobírala neoprávněně sociální dávky a dávky hmotné nouze. Celý případ je o to pikantnější, že si žena takto přišla na více než 700 tisíc korun.

Od září roku 2000 do března 2011 úřadům lhala o tom, že v domácnosti žije sama, svého ukrajinského druha vždy zatajila. Nikdy při žádosti  o sociální dávky nesdělila, že se o výdaje v domácnosti dělí se svým druhem. Zamlčela tedy rozhodnou skutečnost pro posouzení nároku na výši výplaty sociální dávky a dávky hmotné nouze. Městský úřad a Úřad práce tak vyplatil ženě více než 700 tisíc korun.

Cizinečtí policisté po dlouhém a důkladném prověřování na případ přišli již v červenci tohoto roku, kdy zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu podvodu. Díky způsobené značné škodě předali případ lounským kriminalistům a ti v první polovině října letošního roku ženu z trestného činu obvinili. Ženě hrozí trest odnětí svobody až osm let.

Cizinecká policie většinou prověřuje neoprávněné pobírání sociálních dávek a dávek hmotné nouze zejména v případech českých žen, které za úplatu uzavřou sňatek s cizincem. Ženy bývají ze sociálně odloučených lokalit nebo závislé na drogách. Uzavírání sňatků za úplatu probíhá v poslední době hlavně v zahraničí. Pro ženu je tak snadnější českým úřadům nepřiznat změnu osobního stavu a pobírat tak sociální dávky. Nejen že tak spáchají trestný čin napomáhání k neoprávněnému pobytu, ale v případě pobírání dávek také trestný čin podvodu.

 

vytisknout  e-mailem