Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

10 dkg tanku a 1/2 kg BVP

Praha 17. října 2012 – Detektivové ÚOOZ zadrželi organizovanou skupinu pěti mužů, která měla v České republice nelegálně obchodovat s vojenským materiálem. 

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu SKPV se společně s kolegy a partnery ze Slovenska a Polska zaměřili na síť překupníků s vojenským materiálem. Případem, který vyústil začátkem září letošního roku zadržením pěti podezřelých, se detektivové zabývali více jak rok. Pětice samostatně výdělečně činných mužů měla podle obvinění tvořit organizovanou skupinu, nezákonně obchodující s vojenským materiálem jak v ČR, tak i na Slovensku, Ukrajině a v Polsku. Touto činností se měli obvinění zabývat více než dva roky.
 
Jako housky na krámě
Organizátorem a hlavou celé skupiny měl být jednatel (47) jisté firmy, jejímž předmětem podnikání byl nákup, prodej bezpečnostního materiálu a to pouze na území České republiky. Právě on měl podle detektivů prostřednictvím dalších osob zajišťovat vojenský materiál k distribuci pro cílové zákazníky. Jednat se mělo především o součástky do tanků (T-55, T-72) a bojových vozidel pěchoty. Nabídka sortimentu byla však opravdu velmi zajímavá a rozmanitá - displeje k nočnímu vidění, součástky motorů, zaměřovače, laserové délkoměry, pozorovací přístroje velitele vozu, elektronické bloky systému řízení palby, terminály k řízení palby, mechanismy zvedacího zařízení automatu nabíjení tanků, náhradní díly tanků, atd…
Šéf skupiny měl podle obvinění obstarávat vojenský materiál prostřednictvím svého o tři roky staršího komplice (50), který měl dostatek cenných kontaktů jak na zástupce domácích firem, které vojenský materiál legálně vyrábějí, tak i na různé překupníky v zahraničí, především na dosud neustanovené osoby z Ukrajiny.
 
Z Česka do Polska
Samotné zboží pak pocházelo především od domácích firem, které se v České republice obchodem s vojenským materiálem legálně zabývají nebo bylo přímo na zakázku v ČR upraveno či vyrobeno. V některých případech firmy podle dodaných instrukcí a plánků vyrobily či upravily požadované součástky, aniž by věděly, k čemu budou sloužit. Takové nakoupené zboží pak bylo před cestou ke koncovému zákazníkovi skladováno v různých soukromých objektech, například pronajatých halách či garážích patřících členům skupiny. Část objednaného zboží se podařilo zajistit přímo u občana Slovenské republiky, který na zakázku prováděl pro tuto skupinu výrobu a opravu displejů do zaměřovačů.
Vojenský materiál putoval především k zahraničním odběratelům do Polska, kam jej měli přepravovat vlastní autodopravou další dva muži (37 a 48). V některých případech měl tento nelegální vývoz na pokyn organizátora skupiny „krýt“ jednatel (64) jiné české firmy, která obchodovala s vojenskou technikou, zabývala se dovozem a vývozem vojenské materiálu a disponovala licencí potřebnou k zahraničnímu obchodu.
 
Domovní prohlídky doma i v zahraničí
Skupina občanů ČR ve věku od 37 do 64 let byla obviněna ze spáchání zvlášť závažného zločinu provedení zahraničního obchodů s vojenským materiálem bez povolení nebo licence, za což jim jako členům organizované skupiny hrozí v případě prokázání viny až desetileté tresty odnětí svobody. Údajný organizátor je z rozhodnutí Okresního soudu v Ostravě stíhán vazebně. Zbylá čtveřice členům skupiny je vyšetřována na svobodě.
V rámci vyšetřování tohoto případu bylo na území České republiky provedeno 26 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor a pozemků, na kterých se podílela cca stovka policistů. Dalších 5 prohlídek bylo provedeno na Slovensku a 3 v Polsku. V rámci těchto úkonů policisté zajistili velké množství vojenského materiálu.
 
Vyšetřování nekončí
Svým jednáním měli obvinění získat značný majetkový prospěch. V této chvíli je však předčasné odhadovat jeho celkovou výši, neboť konkrétní suma zatím nebyla vyčíslena. Zadokumentovány jsou v této fázi obchody v řádech milionů korun. Detektivové ÚOOZ v rámci tohoto trestního řízení zajistili jako náhradní hodnotu za výnos z trestné činnosti nemovitosti a hotovost na účtech v celkové hodnotě cca 10 milionů korun.
Vyšetřování tohoto případu i nadále pokračuje a proto nelze vyloučit, že trestní stíhání obviněných bude rozšířeno o další skutky. Stejně tak detektivové nevylučují, že v celém případu začnou figurovat další osoby, takže ani počet obviněných nemusí být konečný.
Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Ostravě.
 
 
Poznámka:
Vývoz uvedeného vojenského materiálu podléhá ustanovení §5 zákona č. 38/1994 Sb., o zahraničním obchodu s  vojenským materiálem a dalším předpisům. K vývozu takového materiálu je potřeba povolení dle §6 a patřičná licence dle §14 výše uvedeného zákona o zahraničním obchodu s vojenským materiálem.

vytisknout  e-mailem