Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

06/08 - Vražda v Dolních Břežanech nezůstane "pomníčkem"

Praha 15. srpna 2008 – Detektivové ÚOOZ objasnili případ vraždy z roku 2006, kdy byl v Dolních Břežanech zastřelen občan Ukrajiny. Podezřelý z vraždy byl zadržen v Gruzii. Případ je příkladem dlouhodobé úzké spolupráce detektivů ÚOOZ se zahraničními kolegy. 

 
              Dne 3. února 2006 v nočních hodinách byl v restauraci Podkova zastřelen šestadvacetiletý občan Ukrajiny. Šetřením této vraždy se zabývali středočeští kriminalisté, kteří následně případ odložili pro nedostatek skutečností, které by odůvodňovaly zahájit trestní stíhání proti konkrétní osobě.
              V roce 2007 prováděli detektivové ÚOOZ rozsáhlé operativní rozpracování a následně i trestní řízení, směřující k rozkrytí aktivit mezinárodní zločinecké organizace působící na území České republiky, Rakouska, SRN a Španělska. Jednalo se o osoby, které v minulosti působily v oblasti Gruzie v paramilitaristické organizaci MCHEDRIONI, zabývající se nájemnými vraždami, legalizací finančních prostředků pocházejících z trestné činnosti, vydíráním, korupcí apod.
              V dubnu 2008 pak byly detektivy ÚOOZ obnoveny úkony trestního řízení ve věci vraždy v Dolních Břežanech, neboť z informací získaných operativní činností a z informací získaných v rámci dalších trestních řízení byl zjištěn okruh osob, které měly přímou souvislost se zmíněnou vraždou. Jako osoba důvodně podezřelá z této vraždy byl ustanoven pětačtyřicetiletý muž gruzínského původu žijící v Praze, v kriminálním prostředí známý pod přezdívkou GENO, který však již koncem roku 2007 v obavě z trestního postihu z ČR uprchl. Poznatek o jeho současném pobytu přinesla až další mezinárodní policejní spolupráce detektivů ÚOOZ a Speciálního operativního departamentu (SOD) v Gruzii. Bylo zjištěno, že podezřelá osoba se patrně zdržuje na území Běloruska a dalších států bývalého Sovětského svazu, a nepravidelně do Gruzie cestuje pod různou identitou. Na základě těchto zjištění vydal pražský okresní soud na podezřelého mezinárodní zatýkací rozkaz.
              V červenci letošního roku GENO přicestoval do Gruzie. Byl však neznámou osobou varován, že mu hrozí zatčení a chtěl zemi opustit. To se mu však již nepovedlo.  25. července byl v Gruzii zadržen. Při sobě měl nelegálně drženou pistoli ráže 9 mm. Detektivové ÚOOZ vzápětí zahájili trestní stíhání jmenovaného pro trestný čin vraždy a začátkem srpna byla Interpolu Tbilisi doručena žádost o jeho zadržení a o tzv. extradiční řízení.
              Případem se detektivové ÚOOZ dále zabývají. Vše nasvědčuje tomu, že vraždu si objednal tzv. VOR v ZAKONE – kriminální autorita, a GENO byl fyzickou likvidací pověřen. Gruzínské zločinecké struktury se vyznačují absolutní loajalitou a semknutostí svých členů. Proniknout do tohoto kriminálního prostředí je pro detektivy všude na světě takřka nadlidský výkon. Tato vojensky organizovaná organizace je vůči svým členům velmi tvrdá a každou neposlušnost bez milosti trestá, na druhé straně se však dokáže finančně i jinak postarat o rodinu svého „druha“, který byl uvězněn či zlikvidován jinou kriminální formací. Z tohoto pohledu je realizace případu s krycím názvem „RABBIT“ detektivy ÚOOZ skutečným úspěchem, na kterém má velký podíl i dobrá spolupráce s gruzínskými kolegy.
              Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství v Praze. V případě vydání jmenovaného pro trestní stíhání do ČR a prokázání viny mu hrozí až patnáctiletý trest odnětí svobody.

vytisknout  e-mailem