Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Nábor policistů

Žadatel požádal o následující informace: 

„1) A já se ptám, dle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, je opravdu kvalifikovaných policistů málo?

2) Jsou vůbec nějací?

3) Nabírají se i takový, kteří zvládnou 10 dřepů a 5 kliků?

4) Kam se tímto nabíráním kvalifikovaných policistů Policie ČR, řítí?

5) Není již teď Policie ČR ve stavu „TITANIC“?

Policie České republiky jako povinný subjekt sdělila žadateli k jednotlivým otázkám následující informace:

1) K 1. 3. 2018 bylo v Policii České republiky zařazeno 40.127 příslušníků. Plánovaný početní stav k tomuto datu byl 42.152 příslušníků.

2) Každý příslušník Policie České republiky musí splňovat předpoklady pro přijetí do služebního poměru stanovené zákonem č. 361/2003 Sb., o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon č. 361/2003 Sb.), stanovené v ustanovení § 13 tohoto zákona.

3) Každý příslušník Policie České republiky musí být fyzicky způsobilý k výkonu služby /§ 13 odst. 1 písm. e) zákona č. 361/2003 Sb./.

Cílem prověřování fyzické způsobilosti je posoudit úroveň rozvoje pohybových schopností a dovedností uchazeče, která je nezbytná pro výkon služby. Toto prověřování je organizováno formou testů tělesné zdatnosti před komisí, která uchazeče hodnotí v kategoriích „ splnil “ nebo „ nesplnil “ podmínky fyzické způsobilosti k přijetí.

Uchazeči v rámci přijímacího řízení pro přijetí do služebního poměru Policie ČR absolvují čtyři povinné disciplíny. Nadstandardní výkon v jedné disciplíně není důvodem pro zproštění od absolvování jiné disciplíny. Bodově jsou hodnoceny cviky provedené správně a stanoveným způsobem. Pro splnění kritérií je nutné v každém testu získat minimálně 4 body a v celkovém součtu minimálně 36 bodů.  V přiloženém textu jsou popsány jednotlivé testy s uvedením příkladů a výkonu.

4) a 5) Podle § 2 odst. 4 zákona č. 106/1999 Sb. se povinnost poskytovat informace netýká dotazů na názory, budoucí rozhodnutí a vytváření nových informací. Podle § 3 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb. se informací pro účely tohoto zákona rozumí jakýkoliv obsah nebo jeho část v jakékoliv podobě, zaznamenaný na jakémkoliv nosiči, zejména obsah písemného záznamu na listině, záznamu uloženého v elektronické podobě nebo záznamu zvukového, obrazového nebo audiovizuálního. Povinný subjekt je povinen poskytovat pouze ty informace, které se vztahují k jeho působnosti, a které má nebo by měl mít podle obecně závazného právního předpisu k dispozici. Naopak zákon č. 106/1999 Sb. nestanovuje povinnost nové informace vytvářet či vyjadřovat názory povinného subjektu k určité problematice, vytvářet právní analýzy či zpracovávat právní stanoviska na základě zadání žadatele.  Z tohoto důvodu se informační povinnost na tyto otázky, které jsou dotazem na názor,  nevztahuje.

pplk. JUDr. Lucie Žárská

vytisknout  e-mailem