Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Vzory dokladů motorových vozidel

Žadatel ve své žádosti uvedl: 

„Ministerstvo dopravy, které podle Vaší informace obdrželo základní vzory registračních dokladů, provozuje server www.davoz.cz, na kterém jsou zveřejněny vzory registračních dokladů k vozidlům jednotlivých členských států. Po registraci na tomto severu jsem zjistil, že zde nejsou zveřejněny vzory registračních dokladů všech členských států, chybí vzory dokladů 3 členských států.

Dovoluji si Vás proto požádat o poskytnutí vzorů, které dostalo k dispozici Ministerstvo dopravy, pokud je to možné v elektronické podobě.
Předpokládám, že tyto informace a dokumenty nepodléhají režimu utajení, protože jde buď o vzory veřejných listin, nebo o vzory dokladů vydávaných orgány jiných členských států, případně nestátních subjektů pověřených orgánem jiného státu k této činnosti. Logicky se proto domnívám, že poskytnutí těchto vzorů fyzické osobě je poskytnutím informací v souladu se zákonem o svobodném přístupu k informacím.“
Policie České republiky poskytla žadateli následující informaci:                                
Na základě konzultace s Ministerstvem dopravy České republiky, jakožto jiným povinným subjektem, který má závažný zájem na rozhodnutí o předmětné žádosti, sdělujeme, že celá databáze vzorových dokladů o registraci motorových vozidel, kterou Policie České republiky poskytla Ministerstvu dopravy České republiky, je umístěna na serveru DAVOZ (www.davoz.cz), kde je žadatel podle vlastního vyjádření zaregistrován. Povinný subjekt proto podle § 6 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb. odkazuje žadatele na informace zveřejněné na výše uvedeném serveru.


Žadatel následně doplnil svou žádost o informace následujícím způsobem:

„Na serveru www.davoz.cz nejsou vzory registračních dokladů Kypru (člen EU od r. 2004) a Lotyšska (člen EU od r. 2004).
Žádal jsem o poskytnutí vzorů registračních dokladů, které dostalo k dispozici Ministerstvo dopravy, které mělo tyto vzory umístit na server www.davoz.cz. V odpovědi jsem byl odkázán na tento server.
Na serveru www.davoz.cz  jsou umístěny vzory registračních dokladů pouze 24 členských států z celkového počtu 28. Chybí zde doklady Kypru, Lotyšska, Portugalska, Chorvatska. Nejsou zde žádné vzory registračních dokladů jiných než členských států.
Podle záznamu na serveru www.davoz.cz byl poslední vzor registračního dokladu, kterým je doklad  Belgického království, vložen na tento server dne 06.10.2011. Po tomto datu nedošlo k žádné změně ani aktualizaci databáze.
Podle Vaší informace obdrželo MDCR poskytnuté vzory až v roce 2012, ale podle informace na serveru www.davoz.cz nebyl po 06. 10. 2011 na tento server přidán žádný další vzor.
Logicky si proto kladu otázku, proč. Teoreticky je možné, že MDCR obdrželo od PČR v roce 2012 vzory, které v té době mělo k dispozici, také nelze vyloučit, že poskytnuté vzory nejsou využívány.
Původní dotaz proto doplňuji a rozšiřuji:
Obsahovala databáze vzorů registračních dokladů, které PČR poskytla Ministerstvu dopravy, také vzory registračních dokladů Kypru a Lotyšska? 
Obsahovala databáze poskytnutých dokladů také vzory registračních dokladů jiných než členských států?  Pokud ano, tak prosím o jejich vyjmenování.“


Policie České republiky poskytla žadateli následující informaci:
Policie České republiky v roce 2012 poskytla Ministerstvu dopravy České republiky databázi vzorových dokladů o registraci motorových vozidel obsahující vzorové doklady celkem 30 států. Tato databáze obsahovala vzorové doklady Lotyšské republiky a neobsahovala vzorové doklady Kyperské republiky. Vedle vzorových dokladů členských států Evropské unie databáze obsahovala rovněž vzorové doklady těchto států: Běloruská republika, Gruzie, Kanada, Republika Kazachstán, Moldavská republika, Republika Srbsko, Švýcarská konfederace a Ukrajina. Žádné další vzorové doklady o registraci motorových vozidel Policie České republiky Ministerstvu dopravy České republiky nepředala. Podle sdělení Ministerstva dopravy České republiky databáze vzorových dokladů o registraci motorových vozidel poskytnutá Policií České republiky byla umístěna na server DAVOZ (www.davoz.cz) ve zkušební verzi a v nejbližší době bude zpřístupněna uživatelům.        
      
PhDr. Jiří Vokuš, 14. července 2016

vytisknout  e-mailem