Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 

Náklady trestního řízení

Žadatel se domáhal následujících informací z NCOZ SKPV: 

Na jakou částku byly vyčísleny celkové náklady P ĆR na vyšetřování a úkony v přípravném řízení v uvedeném případu?

Žadatel byl informován o tom, že jednotlivé právní kroky, které jsou činěny v rámci přípravného trestního řízení i ve vyšetřování jednotlivých případů nejsou P ČR finančně vyčíslovány.  V současné právní úpravě ČR či interní právní úpravě Policie ČR se nenalézá právní norma, která by ukládala Policii ČR vyčíslovat tyto náklady.  Proto se jedná o informaci nezaznamenanou a neexistující. 

Došlo ze strany P ČR k omluvě a k odškodnění bývalé asistentky vedoucího jisté konkrétní společnosti za zdravotní újmu, kterou jí měli způsobit příslušníci P ČR v roce 2008?

NCOZ  SKPV nemá k dispozici informace o konkrétních vznesených nárocích dotyčné osoby, která by se měla cítit poškozena. Proto NCOZ SKPV doporučila žadateli kontaktovat MV ČR či Ministerstvo spravedlnosti ČR.

Došlo ze strany Policie ČR k omluvě a k odškodnění dalších bývalých zaměstnanců jisté konkrétní společnosti, kteří měli být zatčeni a obviněni na základě nedůvodného trestního oznámení?

NCOZ SKPV nemá k dispozici informace o konkrétních vznesených nárocích dotyčných osob, které by se měly cítit poškozeny. Proto NCOZ SKPV doporučila žadateli kontaktovat MV ČR či Ministerstvo spravedlnosti ČR.

Byl v předmětném případu nějaký příslušník či příslušníci Policie ČR kázeňsky potrestáni?“

V souvislosti s vyšetřování předmětného případu nedošlo ke kázeňskému potrestání příslušníků ÚOOZ SKPV (nyní NCOZ SKPV).

„Existují v současné době v Policii ČR nějaké vnitřní mechanismy a závazné vymahatelné předpisy, které by fungovaly jako prevence zatýkání a bezdůvodného poškozování nevinných lidí? Jestliže existují, jak se v rámci Policie ČR rozhoduje o jejich případném porušení a jaké za to hrozí sankce?“

Příslušníci Policie ČR se řídí platnými právními normami – Trestní zákoník, zákon č. 40/2009 Sb., Zákon o trestním řízení soudním, zákon č. 141/1961 Sb., Zákon o Policii ČR, zákon č. 273/2008 Sb.

„Jsou v současné době policisté pod Vaším velením informováni a instruováni o tom, jaké škody na osobní cti, dobré pověsti, pracovní nebo podnikatelské kariéře, ušlé mzdě či výdělku, rodinném životě a volném čase a především psychickém i fyzickém zdraví utrpí lidé, kteří jsou takovému postupu bezdůvodně vystaveni, zejména když je jejich případ svévolně a účelově medializován?“

Příslušníci NCOZ SKPV se striktně řídí platnými právními normami. O jednotlivých trestních kauzách informují veřejnost v souladu s § 8a zákona č. 141/1961 Sb., trestní řád. Pakliže byl případ „svévolně a účelově“ medializován, pak se musíte o touto otázkou obrátit na sdělovací prostředky. NCOZ SKPV se nemůže k této části otázky vyjádřit, nevztahuje se k její působnosti a není tedy povinným subjektem dle §2 odst. 1 zákona č. 106/1999 Sb..

pplk. Mgr. Iva Knolová

vytisknout  e-mailem