Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Ztracený muž na horách

Novojičínsko - Nezodpovědný muž v noci zaměstnal desítky policistů, horských záchranářů a hasičů 

Pro policisty, horské záchranáře a hasiče byla sobotní noc velmi náročná, nezodpovědný muž volal o pomoc. Naštěstí několikahodinové hledání má dobrý konec.

V sobotu 17. října krátce před 19. hodinou zavolal na tísňovou linku 158 muž a řekl: „Ztratil jsem se v lese.“ Operačnímu důstojníkovi ještě dodal, že je v lese mezi Ráztokou a Pustevnami, podle jeho slov šel po modré značce, zkratkou. S mužem (28) bylo ještě několikrát telefonicky hovořeno, nicméně domluva s ním nebyla snadná, zřejmě byl opilý.

Policisté museli rychle a profesionálně zareagovat. Vzhledem k velmi špatným venkovní podmínkám byla ve spolupráci s horskou službou v krátkém čase zorganizovaná pátrací akce.

Do hledání muže v lese byli nasazeni policisté místního obvodního oddělení, dvě desítky policistů speciální pořádkové jednotky, psovodi se služebními psy, 20 členů horské služby se skútry, vozidly a terénními čtyřkolky a v neposlední řadě pomáhali i hasiči. Letecká služba nám kvůli špatným povětrnostním podmínkám vypomoci nemohla. Mobilní telefon pohřešovaného muže byl sice lokalizován, ale signál bývá zachycen v širokém perimetru. V tomto případě lokalizace byla od Pusteven na Horní Bečvu. Z toho důvodu do pátrací akce byly požádání o zapojení i policisté Krajského ředitelství Zlínského kraje.

V mezičase probíhaly prověrky u rodinných příslušníků a kontaktovali se přátelé.

Policisté, členové horské služby a hasiči šli po hřebenu Pusteven, v rojnici propátrávali terén modré značky směrem k Ráztoce. Asi půl hodiny po půlnoci byl pohřešovaný nalezen na hřebenu nedaleko budovy horské služby na Pustevnách. Byl silně podchlazen, ale při vědomí. Jak se potvrdilo, muž byl silně opilý, dechová zkouška byla 1,72 promile. Nalezený muž byl předán do rukou lékařů.

por. Mgr. Bc. Zlatuše Viačková, 18. října 2020

vytisknout  e-mailem