Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

Ztraceného seniora objevila až posádka policejního vrtulníku

SEMILSKO - Desítky záchranářů pátraly po 71letém někdejším olympionikovi. 

V pátek v podvečer oznámila  policistům obyvatelka obce Modřišice na Turnovsku, že postrádá svého 71letého manžela, který si v poledne vyrazil sám do lesa na procházku, ze které se domů nevrátil. Jde o velmi aktivního seniora, který v roce 1968 reprezentoval  náš stát v běhu na lyžích na zimních olympijských hrách v Grenoblu. Na pěší výlety vyráží téměř každý den, ovšem vždy maximálně na dvě hodiny. Když se nevrátil v obvyklou dobu, měla jeho žena správná tušení, že se mu něco stalo.

Policisté územního odboru Policie ČR Semily okamžitě zorganizovali pátrací akci, do které se aktivně zapojilo také devět příslušníků Hasičského záchranného sboru z Turnova a  přibližně čtyři desítky dobrovolných hasičů z celého Turnovska včetně Záchranných psovodů Sboru dobrovolných hasičů v Hejnicích, kteří s sebou vzali do terénu také čtyři vlastní pátrací psy. Další dva psi,  vycvičení na vyhledávání osob,  patřili psovodům Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. Tato skupina propátrávala dlouhé hodiny členitý lesní terén v okolí hradu Kozlov v Modřešicích, ale i přes své maximální nasazení se jí ho nalézt nepodařilo. Úspěšní byli až policisté  letecké služby, kteří pohřešovaného zaregistrovali v terénu poblíž Raisovy vyhlídky z policejního vrtulníku kolem 23.30.

Muž byl silně podchlazený a neschopný chůze. V té době se venkovní teplota pohybovala kolem nuly a pršelo. Vyčerpaného seniora pak snášeli hasiči na nosítkách několik set metrů k nejbližší  příjezdové komunikaci, kde si ho převzal do péče přivolaný lékař Zdravotnické záchranné služby. Nyní je hospitalizován v nemocničním zařízení, naštěstí ve stabilizovaném stavu. Jak se stalo, že se muž ztratil, zatím nevíme, protože jsme ho vzhledem k zdravotnímu stavu ještě nemohli vyslechnout. 

Jisté však je, že mu pátrací tým zachránil život. Velké poděkování za to  patří konkrétně semilské službě kriminální policie a vyšetřování, pořádkovým a dopravním policistům ze Semilska, psovodům Krajského ředitelství Libereckého kraje, policistům letecké služby Policie ČR, turnovským příslušníkům Hasičského záchranného sboru, Záchranným psovodům Sboru dobrovolných hasičů Hejnice a všem dobrovolným hasičům z Turnovska, kteří se do páteční záchranné akce zapojili.

27. 11. 2017
por. Bc. Ivana Baláková
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí

vytisknout  e-mailem