Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství policie Lbk

Policie České republiky – KŘP Libereckého kraje

„Ztracená pomněnka“ poprvé v Libereckém kraji

KRAJ – Senior ze Cvikova vypátral pohřešovaného chlapce. 

11. ledna letošního roku jsme přijali prostřednictvím linky tísňového volání informaci o možném pohřešování teprve 13letého školáka z Českolipska. Bezprostředně po oznámení se do akce zapojila více jak desítka policejních hlídek, psovodi, tým pátračů a informace o dítěti, které by mohlo být v ohrožení života, měly také další ze složek integrovaného záchranného systému, které se na pátrání podílely. Rozběhla se masivní pátrací akce, která probíhala nejen na Českolipsku a v okolí města Cvikova, ale také na dalších místech v Libereckém kraji. Prověřeno bylo množství veřejných míst, nemocniční a školská zařízení, hlavní dopravní uzly v kraji, ale také sportoviště a obchodní domy. Po chlapci však nebylo nikde vidu ani slechu. Jakmile pátrací tým vyhodnotil situaci jako neodkladnou, došlo v mediálním prostoru k vyhlášení „dítěte v ohrožení“.

Následujícího dne, krátce po deváté hodině ráno, byl na své každodenní procházce pan Miroslav Synek. 69letý vitální muž se tehdy rozhodl, že od své obvyklé trasy upustí a vydá se cestou jinou, cestou o níž nejprve pochyboval. Mrzlo a polní stezka navazující na hradbu lesa v něm vyvolávala pochyby o komfortní procházce. Jak však sám záhy zjistil, učinil rozhodnutí nesmírně zásadní a správné. Nedaleko skalní vyhlídky v katastru Cvikova spatřil na zemi cosi podivného. „Nejprve jsem měl za to, že se jedná o nějaký červený batoh“. Jakmile však přišel blíže zjistil, že ono cosi červeného se na zemi hýbá. „Hned mi bylo jasné, že je to člověk“, vzpomíná pan Synek. „Přiběhl jsem k promrzlému chlapci a zkoušel jsem, zda komunikuje. Byl jsem rád, že mi odpovídal na otázky a navíc jsem z něho dostal také telefonní číslo na rodinné příslušníky. Bohužel nebylo správné“, zmiňuje zachránce. Neztrácel čas a rozhodl se vytočit linku tísňového volání, kde popsal svůj nález i místo, na kterém se nacházel. Popsal i zranění, která si 13letý chlapec v lesním porostu způsobil a informoval o jeho podchlazení. „Opatrně jsem jej odnesl k nejbližšímu turistickému odpočívadlu a vyčkal s ním do příjezdu policistů a zdravotníků. Pokud si dobře vzpomínám, tak to někdy před desátou dopoledne“, dodal zachránce.

Chlapce tak téměř po 18. hodinách vypátral a předal jej do odborné péče, sice zraněného, ale naživu. Dnes, ve středu 22. května si v dopoledních hodinách pan Miroslav Synek převzal v rámci projektu „Ztracená pomněnka“ ocenění za všímavost, empatii a pomoc zraněné pohřešované osobě. Věcný dar spolu s certifikátem mu předali zástupci společného projektu Policie České republiky a Slavia pojišťovny a.s. v budově Krajského ředitelství policie Libereckého kraje. 

Pan Miroslav Synek je prvním takto oceněným v Libereckém kraji v rámci našeho společného projektu a jsem nesmírně rád, že mu můžeme předat ocenění, které symbolizuje ochotu pomoci lidem v nesnázích“, uvedl gestor projektu a zástupce Slavia pojišťovny a.s. PhDr. Václav Bálek. Zároveň zdůraznil, že v rámci tohoto společného projektu pojišťovny a policie již bylo předáno téměř deset ocenění „Ztracená pomněnka“ v rámci celé republiky. „Proč právě „Ztracená pomněnka?“ Tento projekt totiž navazuje na Mezinárodní den pohřešovaných dětí, tvz. Pomněnkový den, který je každoročně připomínán k 25. květnu. Právě v tento den se v roce 1979 v New Yorku ztratil cestou do školy tehdy šestiletý chlapec. I přes rozsáhlé pátrání se jej však doposud nepodařilo nalézt. A právě proto, že se do pátrání po pohřešovaných lidech nezřídka zapojují i lidé z řad dobrovolníků, dobrovolnických organizací a široké veřejnosti má tento projekt lidi motivovat k tomu, aby nebyli lhostejní k problémům druhých, ke vzájemné pomoci, empatii a všímavosti“, představil hlavní smysl projektu PhDr. Václav Bálek.

Slavnostního ocenění byl přítomen ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia plk. Mgr. Vladimír Lukášek, který zástupcům médií představil spolu s pplk. Mgr. Tomášem Kohoutem z 1. oddělení pátrání Služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia pomocnou aplikaci „Echo“, která má za cíl rozšířit Národní koordinační mechanismus pátrání po pohřešovaných dětech o osoby seniorského věku s názvem „Senior v ohrožení“. „V souvislosti s vyhodnocením kontrolně metodických činností v rámci České republiky a vyhodnocením pátracích akcí jsme zjistili, že nejen děti, ale i osoby v pokročilém věku patří do kategorie nezranitelnějších pohřešovaných osob. Jelikož v mnoha případech končí pátrání po těchto osobách tragicky, je na místě aktivně do procesu jejich nalezení zapojit širokou veřejnost“, zmínil pplk. Kohout. Dodal také, že jen za uplynulý rok bylo v rámci České republiky vyhlášeno 3045 pátrání po pohřešovaných osobách a vypátrat se podařilo 2987 osob.

K rozšíření tohoto mechanismu pátrání nejen po dětech v ohrožení, ale i po seniorech v ohrožení, dojde na počátku měsíce června tohoto roku“, představil systém ředitel ÚSKPaV Policejního prezidia plk. Lukášek. „Jsem velmi rád, že se tato myšlenka v zapojení veřejnosti ujala a v rámci IT prostředků může být, a já jsem pevně přesvědčen, že i bude, výrazně nápomocna nejen policistům v pátrání po těch nejzranitelnějších osobách. Je nutné si uvědomit, že vše, co by mohlo pomoci zachránit lidský život, by v budoucnu mohlo pomoci všem, nejen nám, našim blízkým nebo lidem v našem okolí. Záchrana lidského života rozhodně má smysl a my bychom měli vždy hledat takové instrumenty, které nám pomohou co nejvíce zkrátit dobu nejistoty o životy a zdraví všech“, dodal plk. Lukášek.

Hostitelem této mimořádné události byl za krajské ředitelství v Liberci plk. Mgr. Tomáš Penz, náměstek ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování. „Jsem nesmírně poctěn, že mohu osobně být přítomen u ocenění prvního občana Libereckého kraje. Velice děkuji panu Synkovi v jeho rozhodnutí vydat se tou složitější a nekomfortní cestou na jeho obvyklých denních procházkách po okolí svého města. Právě toto jeho rozhodnutí mělo za následek nalezení zraněného chlapce a jeho záchranu. Děkuji mu, že se zasloužil o záchranu lidského života“, dodal náměstek pro SKPaV plk. Penz.

V uplynulém roce pátrali policisté v Libereckém kraji po 1301 osobách v celostátním pátrání. Z tohoto celkového počtu bylo 1237 osob vypátráno. V rámci systému pohřešování jsme v Libereckém kraji evidovali 139 osob, z nichž 23 bylo ve věku nezletilých a 30 mladistvých.

K polovině května roku 2024 jsme v kraji pod Ještědem pátrali již po 463 osobách v celostátním pátráním. Pohřešováno bylo dosud 40 osob, z nichž bylo 8 nezletilých a 9 mladistvých. Vypátrat se nám podařilo 356 osob.

Slavia pojišťovna společně s Policií ČR představuje nový společný projekt zaměřený na problematiku pátránípo pohřešovaných lidech - Slavia pojišťovna (slavia-pojistovna.cz)

25. května 2024
por. Bc. Vojtěch Robovský
Oddělení tisku a prevence
KŘP Libereckého kraje

Odkazy do noveho okna

Společný projekt Slavia pojišťovny a.s. a Policie České republiky

Společný projekt Slavia pojišťovny a.s. ... 

Detailní náhled

Předání ocenění panu Miroslavu Synkovi

Předání ocenění panu Miroslavu Synkovi 

Detailní náhled

Ztracená pomněnka

Ztracená pomněnka 

Detailní náhled

ředitel ÚSKPaV plk. Vladimír Lukášek a pan Miroslav Synek

ředitel ÚSKPaV plk. Vladimír Lukášek a p... 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem