Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Mezi žáky základních škol

Ve Lhotách u Potštejna a Rokytnici v Orl. horách 

Policisté z Preventivně informační skupiny Rychnov nad Kněžnou navštívili po velikonocích dvě základní školy svého teritoria.
Ve středu 7. dubna 2010 přijali na celé dopoledne pozvání do Základní školy ve Lhotách u Potštejna. Pro žáky prvního i druhého stupně měli připraveny dvě tematicky odlišné přednášky. S mladšími dětmi si zopakovali pravidla a základy pro pohyb na silnicích, chodnících, v autech a na bicyklech. Žáci věděli, jakou povinnou výbavou jako cyklisté musejí být vybaveni, v kolika letech se můžou vypravit na komunikace bez dozoru starších i co je nezbytné mít při jízdě na kole na hlavě. Policisté se zmínili o bezpečí mimo domov a o bezpečné komunikaci pomocí internetu nebo mobilního telefonu. Nebezpečí, která v podobě těchto moderních informačních a komunikační technologií na uživatelé čekají, jsou dětem stále nepříliš známá, přestože jsou s těmito moderními médii  téměř v každodenním styku.
Starší žáci si kromě posledně uvedeného tématu vyslechli i přednášku na téma : "Trestní odpovědnost mladistvých", která jim má přinést všeobecné informace  a zvýšit právní vědomí o době, ve které přesáhnou věkovou hranici patnácti let svého života. Odměnou pro mladší a odlehčením pro starší studenty pak byl příjezd policistů z Obvodního oddělení Vamberk. Na dvoře školy si tak zájemci mohli prohlédnout nejen policejní služební vůz, ale i vybavení pořádkové jednotky.
V pátek 9. dubna před polednem se policisté rychnovské Preventivně informační skupiny spolu s policisty Obvodního oddělení Rokytnice v Orlických horách vypravili do místní základní školy. Žáci a žákyně 8. a 9. tříd  si rovněž vyslechli přednášku, tematicky zaměřenou na trestní odpovědnost po 15. roce života dospívajících jedinců. Beseda s projekcí byla provázena diskusí a nejrůznějšími dotazy. Setkání skončilo pozváním na červnový Den otevřených dveří a příslibem další přednášky v novém školním roce.
por. Mgr. Alena Kacálková
12. dubna 2010

vytisknout  e-mailem