Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zprávy z Ostravy - 18. a 19. 3. 2010

Ostrava - „Jiná identita a známá tvář“; „Zvláštní distributor tisku“; „Emancipace“ 

„Jiná identita a známá tvář“

Silniční k. Poruba 2.jpgSilniční k. Poruba 2.jpg

Silniční k. Poruba 2.jpgSilniční k. Poruba 2.jpg

Další sdělení podezření si vyslechl 26letý muž dne 17.3.2010 pro přečin maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Muž řídil dne 17.3.2010 kolem 11.00 hodin motorové vozidlo zn. Škoda Felicia na Opavské ulici v Ostravě i přes fakt, že mu byla tato činnost zakázána rozsudky soudu. Zákaz řízení motorových vozidel uložil muži soud na několik let, konkrétně až do října roku 2013. Předchozí rozsudek soudu pak stanovil sankci zákazu řízení motorových vozidel do července 2011.
Řidič však nejen nerespektoval uložené tresty, ale rovněž světelné signály semaforu a projel tzv. na červenou. Netušil, že jeho přestupek je dokumentován policistou a následně byl další hlídkou zastaven. Řidič policistům nepředložil doklady totožnosti a snažil se využít identity jiného muže, neboť sdělil identifikační údaje další osoby. Tento fakt byl kontrolou zjištěn díky velmi dobré znalosti policistů. Policista, který dokumentoval přestupek jízdy na červenou, před několika měsíci řidiče kontroloval i v loňském roce, kdy muž rovněž řídil vozidlo přes uložený zákaz řízení.
Stejný policista muže, řídícího tehdy vozidlo zn. Avia kontroloval v říjnu 2009 v Ostravě-Porubě. Následně si muž rovněž vyslechl sdělení podezření pro trestné činy maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání a řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění. 
Podezřelému hrozí trest odnětí svobody až na tři léta.

„Zvláštní distributor tisku“

Ostravský policejní komisař zahájil trestní stíhání mužů ve věku 26 a 21 let pro trestný čin krádež. Starší z mužů byl v minulosti odsouzen pro trestné činy krádeží k nepodmíněným trestům odnětí svobody. Poslední uložený trest přitom muž vykonal teprve na počátku roku 2010.
Starší obviněný se „specializoval“ na plechové „bedny“, určené k uložení tiskovin různých prodejen. Celkem v deseti případech měl muž vniknout do těchto plechových schránek, určených k uložení novin, časopisů, nosičů CD či DVD, a tyto věci odcizit. Jedenáctou schránkou byla plechová skříňka za prodejnou v Ostravě-Zábřehu kde měl muž spolu s mladším podezřelým odcizit pečivo za zhruba 620 korun spolu s pěti přepravkami na pečivo. Celková škoda na majetku tak byla předběžně vyčíslena na zhruba 1 100 korun. K tomuto skutku došlo v březnu 2009 a oba podezřelí muži čin doznali. Jeden z nich měl odstranit visací zámek a následně odcizit pečivo, které pak měli přemístit do nalezeného kufru. S tímto kufrem plným pečiva pak měli muži odejít do bytu, kde měli část pečiva sníst a zbytek měl jeden z nich rozprodat. A společně měli muži odcizit sladké pečivo také v únoru 2009. Nejprve mělo dojít k rozbití okna dveří prodejny a z chodby objektu pak měli muži odcizit pečivo za zhruba 200 korun, škoda poškozením majetku byla předběžně stanovena ve výši asi 350 korun. Třináctým skutkem staršího muže, kterého se měl opět dopustit spolu s mladším podezřelým, byla krádež tří plastových oken z místnosti v suterénu domu v Ostravě-Zábřehu v květnu 2009.
K deseti skutkům krádeží tiskovin ze schránek prodejen 26letý podezřelý uvedl, že do „beden“ vnikal různým způsobem a získané desítky kusů různých časopisů i dalších tiskovin, spolu s nosiči CD nebo DVD, pak následně dále rozprodával. Celková škoda na majetku byla předběžně stanovena ve výši zhruba 31 600 korun. K sérii třinácti skutků došlo v době od dubna 2008 do května 2009. Místy činů se stala Ostrava-Výškovice, Ostrava-Zábřeh. Mužům hrozí trest odnětí svobody až na dvě léta. Trestní stíhání osob je vedeno na svobodě.
Vzhledem k rozsáhlé sérii třinácti skutků nebylo prověřování jednoduché. Policisté shromažďovali a získávali informace delší dobu, díky operativnímu prověřování pak byly zjištěny skutečnosti vedoucí ke konkrétním osobám. Prověřování komplikoval také fakt způsobu spáchání, kdy se většinou nedařilo zajistit kriminalisticky relevantní stopy.
 

„Emancipace“


Z přečinů  krádeže, poškození cizí věci a vyhrožování s cílem působit na orgán veřejné moci je podezřelá 35letá žena z Ostravy, která si již vyslechla sdělení obvinění pro uvedené trestní jednání. Policejní komisař již také podal podnět ke vzetí obviněné do vazby. Žena byla v posledních třech letech odsouzena pro trestný čin krádež k trestu obecně prospěšných prací, které nevykonala. V současnosti hrozí ženě další sankce, nejpřísnější trest může být uložen za vyhrožování policistům a to trest odnětí svobody až na pět let.
Policisty přivolal 18.3.2010 kolem 01.00 hodiny 22letý muž, který šel kolem prodejny ve Slezské Ostravě a uslyšel hluk i zpozoroval rozbitou výlohu. Svědek ihned zareagoval a informaci sdělil na lince 158. Muži, který přivolal k místu činu policisty, samozřejmě patří náš dík.
Během chvíle k místu činu dorazili policisté Obvodního oddělení policie Slezská Ostrava, kteří zajistili objekt a uvnitř provozovny si všimli osoby, která plnila tašky zbožím z pultů prodejny. Na opakované výzvy policistů k zanechání protiprávního jednání i opuštění objektu žena nejprve nereagovala a následně přistoupila s noži v rukou k rozbité výloze. Nože s čepelí dlouhou asi 20 cm v natažených rukou směřovaly k policistům spolu s verbálními výhrůžkami zabitím. Na výzvu k odložení zbraně (nože) žena nereagovala. Na místo zákroku dorazil také psovod Skupiny základních kynologických činností Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje pprap. Lukáš Šesták se psem Emanem. Žena, výhrůžky policistům zabitími, pobodáním neustále opakovala a následně odešla do zadní části prodejny. Následný zákrok kynologického „týmu“, tedy psovoda a služebního psa Emana byl rychlý. Zákonné výzvy k opuštění objektu s výstrahou, že bude použit k zákroku služební pes, se rovněž nesetkaly s odezvou ženy. Pes aktivně v objektu hledal ukrytou osobu, kdy následně škrábáním na dveře označil úkryt. Uzamčené dveře psovod překonal a následně pes štěkotem označil v zadní části šatny ukrytou osobu, která reagovala aktivním odporem, nicméně pes ji okamžitě zpacifikoval. Škoda na majetku, která vznikla krádeží a poškozením výlohy, byla vyčíslena ve výši asi 14 200 korun.
Zadržená žena byla z místa činu eskortována a následně byly provedeny další úkony trestního řízení. V průběhu ohledání místa činu byly zajištěny trasologické, daktyloskopické i biologické stopy. Byla provedena podaná vysvětlení osob i podezřelé a v průběhu prověřování bylo dále zjištěno, že žena se měla ještě před vniknutím do prodejny potravin dopustit dalšího skutku. V blíže nezjištěné době od 18.00 hodin dne 17.3.2010 do 01.00 hodin dne 18.3.2010 měla rozbít sklo dveří i výlohy tzv. trafiky v blízkosti napadené prodejny potravin. Do objektu se pak měla žena pokusit vniknout v úmyslu odcizit zboží, nebyla však úspěšná. Škoda na majetku, jenž vznikla poškozením dveří, byla předběžně stanovena ve výši asi 4 800 korun.

 

vytisknout  e-mailem