Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zprávy z Moravskoslezského krajed

Ms Kraj: Víkendový informační servis 

Kraj: Posprejování vlaků

  • Policisté z oddělení železniční policie a doprovodů vlaků krajského ředitelství přijali oznámení o poškození části vlakové soupravy (pantografické jednotky). Neznámý pachatel posprejoval několika barvami stěnu části vlaku a vytvořil různé nápisy. K události došlo v přesně nezjištěné době koncem týdne při odstavení či následném přesunu soupravy po trati v rámci kraje. Škoda je vyčíslena na 5 000 korun.
  • Obdobného jednání se dopustil neznámý pachatel, který včera (v sobotu) nad ránem zřejmě v době odstavení nákladní vlaku na trati mezi Opavou a Ostravou nasprejoval na lokomotivu nápis. Škoda přesáhla 5 000 korun.

Oba případy policisté prověřují pro podezření z přečinu poškození cizí věci, trestní sazba se pohybuje do výše jednoho roku odnětí svobody.

Frýdek-Místek: Drahá návštěva

Policisté sdělili tento týden 39leté ženě podezření z přečinu krádeže. Podezřelá měla před časem během návštěvy odcizit hostitelce peněženku, ve které měla poškozená několik tisíc korun. Ve věci bude vedeno zkrácené přípravné řízení. Ženě hrozí za uvedený skutek až dvouletý trest odnětí svobody.

Ostravsko: Obezřetnosti stále třeba

Čtyřiadvacetiletý muž nakupoval v pátek odpoledne v obchodě ve Vratimově. Když si po zaplacení rovnal zboží, neznámý pachatel využil jeho nepozornosti a z oděvu mu odcizil peněženku s osobními doklady, penězi a dalšími věcmi. Škoda dosahuje výše téměř 3 000 korun. Policisté věc prověřují pro podezření z přečinu neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku a přečinu krádeže. Trestní zákoník stanoví za uvedené jednání trest odnětí svobody až na dva roky.

V této souvislosti lze připomenout, že obecně je třeba dbát při nakupování obezřetnosti a věnovat pozornost svým věcem. Moravskoslezští policisté upozorňují různými formami pravidelně v průběhu roku na rizika s nakupováním spojená, intenzivněji pak například v rámci naší preventivně informační kampaně „KDO s KOHO“ ( http://www.policie.cz/clanek/zahajeni-letosni-kampane-kdo-s-koho.aspx )

Nový Jičín: Zboží na dluh

Novojičínští kriminalisté zahájili trestní stíhání 24leté ženy pro přečin podvodu. Dle zjištěných skutečností měla obviněná uzavřít v prodejně v Ostravě úvěrovou smlouvu, na základě které získala úvěr ve výši 10 000 korun na koupi zboží, konkrétně elektroniky. Žena zboží odebrala, avšak úvěr nesplácela. Důvodem mohly být kromě jiného také další neuhrazené půjčky ve výši statisíců korun. Je tedy zřejmé, že žena při uzavírání předmětné smlouvy o úvěru věděla, že vzhledem k finanční situaci nebude splátky schopna včas a řádně hradit. Trestní zákoník stanoví za uvedené jednání trest odnětí svobody až na dva roky.

Opavsko: Odcizení naštípaného dřeva

Policisté z obvodního oddělení Vítkov prověřují informace týkající se jednání neznámého pachatele, který v přesně nezjištěné době od poloviny března do této soboty postříkal barvou část vstupní brány u rekreační chalupy v obci na Vítkovsku. Neznámý kromě uvedeného odcizil naštípané dřevo a poškodil další věci u objektu. Majitel vyčíslil škodu na téměř 4  000 korun.

Novojičínsko: Zaujala sněžná fréza

Dosud neznámý pachatel poničil v přesně nezjištěné době od pátku do soboty plot u rodinného domu v Kopřivnici. Vnikl na pozemek a odcizil odstavenou sněžnou frézu. Majitel vyčíslil škodu na plotu na 4 000 korun, fréza měla hodnotu 5 000 korun. Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinů krádeže a porušování domovní svobody, trestní sazba se pohybuje v rozmezí od 6 měsíců do 3 let odnětí svobody.

Ostrava: Notebook byl na sedadle

Škodu přesahující 20 000 korun způsobil neznámý pachatel, který se v pátek v nočních hodinách vloupal v Moravské Ostravě do zaparkovaného, řádně uzamčeného vozidla. Odnesl si notebook položený na sedadle v automobilu. Notebook měl hodnotu více než 10 000 korun, další škoda vznikla poškozením vozidla.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku a prevence, 26. března 2017

                                                                                              

vytisknout  e-mailem