Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Policistům na výzvu nezastavil

UHERSKOHRADIŠŤSKO: Ujíždějícímu řidiči hrozí až dvouleté vězení. 

Jako scéna vystřižená z filmu. Přesně tak vypadalo pronásledování jednatřicetiletého řidiče uherskobrodskými a zlínskými policisty.

Bylo úterý ráno krátce po půlnoci, když policisté z Uherského Brodu dávali za jízdy znamení k zastavení řidiči audi, který projížděl ulicí Prakšická. Ten ale místo zastavení přidal rychlost a policistům se snažil ujet. Kličkoval ulicemi města a poté rychlostí 160 km/h ujížděl na Havřice. Policejní vůz mu byl ale neustále v patách. Na opětovné výzvy nereagoval a ujížděl dál na Vlčnov. Za městem se k pronásledování přidala ještě další hlídka. Ta se snažila zběsilého jezdce předjet. Jejich snaha však byla marná, neboť řidič kličkoval a snažil se je vytlačit ze silnice. V ten moment se policista na místě spolujezdce rozhodl použít zbraň. Při jízdě ve 120 km/h se vyklonil z okna a namířil přímo na pravou zadní pneumatiku. Střela zasáhla svůj cíl. Provrtala jak pneumatiku, tak i disk kola. Pro řidiče to ale nebyla žádná překážka a ve své bezohledné jízdě pokračoval dál až do Veletin. I když z kola odlétla celá pneumatika, místy ujížděl až 130 km/h. Slepá ulice byla pro něj konečná. Nemohl pokračovat dál a tak nakonec zastavil. Poté ho policisté z pohotovostního a eskortního oddělení za pomoci hrozby střelnou zbraní, hmatů a chvatů vytáhli z vozidla. Celé pronásledování proběhlo v několika málo minutách.

Policisté u řidiče provedli dechovou zkoušku, která vyšla negativní. Naopak pozitivní vyšel test na drogy. A aby toho nebylo málo, tak z dostupné evidence zjistili, že má vyslovený zákaz řízení až do roku 2020. Navíc vozidlo, kterým ujížděl, použil bez vědomí majitele. O několik hodin později vyšetřovatel muži sdělil podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a neoprávněné užívání cizí věci. Za mřížemi tak podle zákona může strávit až dva roky.

27. dubna 2017, por. Bc. Milena Šabatová                               

vytisknout  e-mailem