Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Vloupal se do chaty

KROMĚŘÍŽSKO: Odcizil potraviny, varnou konvici a pracovní rukavice. 

Nemilé překvapení čekalo včera odpoledne na jednasedmdesátiletého muže. Když přišel ke své chatce, která se nachází v zahrádkářské kolonii v okrajové části Kroměříže, zjistil, že se dovnitř někdo vloupal. Nejprve si všiml poničené branky a poté uviděl vytržené okenice a rozbité okno.

Pachatel do objektu vnikl během uplynulých třech dní. Ještě v pondělí totiž bylo vše v pořádku. Celou chatku prohledal, vyházel při tom věci ze skříní a způsobil tak značný nepořádek. Nakonec si odnesl oplatky, varnou konvici a pracovní rukavice.

Tímto jednáním způsobil majitelům škodu odcizením věcí za necelých pět set korun. Zato škoda způsobená poškozením chaty a oplocení se vyšplhala na tři tisíce korun. Dopustil se tak trestných činů krádež a porušování domovní svobody, za což mu po dopadení hrozí až dva roky vězení.

Před každým odjezdem z chaty je důležité ji řádně zabezpečit před nezvanými hosty. Pachatelé, kteří se do rekreačních chalup vloupávají, si vybírají především odlehlé a nezabezpečené objekty.

Chatařům doporučujeme, aby při odjezdu řádně uzamkli dveře a uzavřeli okna. Dobré je zavírat i okenice. Zárubně lze zpevnit ocelovým pásem, dveře je možné vybavit bezpečnostními zámky, na okna lze nainstalovat mříže. Mimo to je vhodné využít elektronické zabezpečení.

Velkým lákadlem pro zloděje jsou viditelně umístěné cennější předměty (elektronika, starožitnosti). Při delší nepřítomnosti by si je lidé měli z chat odvést. Je dobré si dopředu cenné věci nafotit a opsat si výrobní čísla elektroniky.

17. února 2017, por. Mgr. Simona Kyšnerová

vytisknout  e-mailem