Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Nenaleťte podvodníkům!

KROMĚŘÍŽSKO: Při komunikaci na internetu buďte obezřetní. 

Kriminalisté řeší stále více případů podvodů na internetu. Jde o celorepublikový problém. Podvodníci hledají nové a nové způsoby, jak oklamat důvěřivé občany. Bohužel jsou i přes veškerá upozornění a časté zveřejňování těchto událostí mnohdy úspěšní. Poškození přichází o velké finanční částky. V některých případech jsou schopni se kvůli podvodníkům zadlužit, jindy jde o firemní peníze. Stejně jako tomu bylo v posledním případě, který se na Kroměřížsku stal minulý týden.

Neznámý pachatel kontaktoval přes aplikaci WhatsApp šestačtyřicetiletého muže z Kroměřížska, který přes portál www.bazos.cz prodával jízdní kolo. Po zjištění, že kolo je stále ještě volné, poslal pachatel odkaz, který se jevil tak, jako kdyby jej poslali z České pošty. Údajný kupující vyzval prodávajícího k tomu, aby přešel na tento odkaz, a tím se dostane na provedený peněžní převod. Následně byl na zobrazených internetových stránkách vyzván k zadání přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví, což učinil. Na to mu zavolala pracovnice jeho banky, která zaznamenala pohyby na firemním účtu. Přihlášením do internetového bankovnictví má muž přístup jak ke svým, tak firemním penězům. Svým chováním tak firmu připravil o bezmála 800 tisíc korun.

A nejedná se zdaleka o jediný případ.   

Apelujeme proto na občany:

  • Nikdy nikomu podezřelému neumožňujte vzdálený přístup do Vašeho počítače, nestahujte si do zařízení aplikace k tomu určené.
  • Snaží se Vás někdo přesvědčit k nestandardním postupům, když něco prodáváte přes internet? Stůjte si za svým, kupující má platit přece Vám, ne vy jemu! 
  • S nikým nesdílejte informace o platební kartě. Nikomu neposílejte ani fotokopie Vaší platební karty či osobních dokladů.
  • Při komunikaci na internetu buďte obezřetní! Nikomu nesdělujte hesla, přístupové kódy ani své osobní údaje. Neprozrazujte své majetkové poměry, informace o platebních kartách, ani telefonní číslo. Neotvírejte nevyžádané e-maily a jejich přílohy či neověřené odkazy v SMS nebo komunikačních aplikacích (např. Messenger, WhatsApp).
  • Zvednete telefon a volající je pracovník banky nebo Vám dokonce střídavě volá banka a Policie ČR? Hlásí Vám, že Vaše peníze jsou v ohrožení a musíte postupovat podle jejich návodu, abyste o finance nepřišli? Pozor! Zaměstnanci banky ani Policie ČR tak nikdy nepostupují.

23. června 2022, nprap. Ing. Barbora Balášová

vytisknout  e-mailem