Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Ostravy

Ostrava: Objasnění krádeží nafty a další případy 

Série krádeží motorové nafty objasněna
Kriminalisté ostravského 5. oddělení obecné kriminality prověřovali případy, kdy neznámý pachatel násilím vnikal do vozidel a zcizoval motorovou naftu. Zjištěné informace vedly k 49letému muži,  kterého kriminalisté obvinili ze spáchání zločinu krádeže a přečinu poškození cizí věci. 
Obviněnému je kladeno za vinu, že měl vnikat na pozemky různých společností, někdy třeba i přes oplocení. Vyhlédl si zaparkované vozidlo, bagr či traktor, nebo i několik najednou, a odčerpal z nich naftu. Když nebyla palivová nádrž odemknuta, vypáčil ji. Trestnou činnost měl páchat od poloviny února na území města Ostravy, po sečtení se jedná o osm skutků s celkovou škodou dosahující téměř 80 000 korun.

Kriminalisté i nadále pokračují v úkonech trestního řízení, není vyloučeno rozšíření trestního stíhání pro případné další skutky.
Vzhledem k době spáchání trestné činnosti (v platnosti nouzového stavu) hrozí obviněnému až osmiletý trest odnětí svobody. Policisté podali státnímu zástupci podnět k podání návrhu na vzetí obviněného do vazby.


Krádež reklamního slunečníku
Dosud neznámý pachatel odcizil na počátku víkendu z volně přístupné restaurační zahrádky v Ostravě – Zábřehu reklamní slunečník. Majitel vyčíslil předběžně škodu na 20 000 korun. Policisté obvodního oddělení Ostrava – Vítkovice zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu krádeže. Vzhledem k aktuální situaci hrozí pachateli až osmiletý trest odnětí svobody. 

Pobyt na území Ostravy měl zakázaný
Policejní komisař zahájil trestní stíhání 29letého muže pro zločin krádeže a přečin maření výkonu úředního rozhodnutí. Obviněný měl v prodejně v Moravské Ostravě odcizit v oddělení cukrovinek z regálu různé zboží za téměř 1 500 korun. Potraviny nezaplatil a prošel pokladní zónou, kde ho zadržela ostraha prodejny. Dále, několik dnů se do doby zadržení pro tuto krádež pohyboval úmyslně, bez povolení či závažného důvodu na území Statutárního města Ostravy. Byl si vědom, že mu ostravský soud uložil mimo jiné trest zákazu pobytu na území krajského města (z důvodu předchozí trestné činnosti páchané právě v teritoriu Ostravy). 
Muž se skutků dopustil, přestože byl za obdobné jednání v posledních třech letech odsouzen. Trestní stíhání probíhá vazebně. Vzhledem k době spáchání trestné činnosti (ještě v platnosti nouzového stavu) mu hrozí až osmiletý trest odnětí svobody.


Měl usednout za volat i přes zákaz řízení a navíc pod vlivem alkoholu
Téměř 60letý muž měl usednout za volant pod vlivem alkoholických nápojů a přes zákaz řízení. Mělo se tak stát minulý pátek kolem 18. hodiny v Ostravě - Vítkovicích, kdy policejní hlídka zastavila osobní vozidlo. Při kontrole řidiče policisté zjistili, že nejenže má vyslovený platný zákaz řízení, ale výsledek orientační dechové zkoušky byl pozitivní – přístroj vykázal hodnotu kolem 2,5 promile alkoholu v dechu. Muž je podezřelý z přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 19. května 2020

 

vytisknout  e-mailem