Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Ostravy

Ostrava - Objasněné série vloupání do vozidel v Ostravě 

Policisté Městského ředitelství Ostrava v měsíci červnu objasnili sérii vloupání do vozidel na několika místech města. Kriminalisté ze 4. oddělení obecné kriminality v součinnosti s 8. oddělením obecné kriminality na základě operativní činnosti, zajištěných a vyhodnocených stop zadrželi dva podezřelé muže, kteří se měli vloupat do zaparkovaných vozidel. Svou „činnost vykonávali“ samostatně a nyní na svůj verdikt oba čekají ve vazbě.

V prvním případě komisař ze 4. oddělení obecné kriminality v Ostravě, v minulém týdnu sdělil muži ve věku 38 let z Ostravy obvinění ze spáchání zločinu krádež a přečinu poškození cizí věci. Ten měl od února do června 2020 násilně vniknout do několika zaparkovaných vozidel v Ostravě - Porubě. Vozidla měl poškodit, ale také z nich měl odcizit různé věci, jako jsou například autorádia, parfém, ale také finanční hotovost v mincích. Celková škoda byla způsobena okolo 65.000,- Kč. Obviněný muž s policisty spolupracoval, ke svým činům se doznal a ve výslechu měl uvést, že svého jednání lituje.

I ve druhém případě kriminalisté na konci minulého týdne zahájili trestní stíhání 41 letého muže z Opavska. Komisař 8. oddělení obecné kriminality v Ostravě sdělil muži obvinění ze spáchání zločinu krádež a přečinu poškození cizí věci. Již obviněný muž byl v polovině května 2020 propuštěn z výkonu trestu, kde si odpykával předchozí trest majetkového charakteru. Už ten den se měl dopustit hned dvou vloupání do zaparkovaných vozidel v Ostravě. Jeho místem páchání trestné činnosti byla ve většině případů Ostrava Zábřeh, Poruba, ale také Vítkovice, kdy na místa činů se i opakovaně měl vracet. Způsob provedení byl ve všech případech stejný. Nejdříve měl nezjištěným předmětem rozbít skleněnou výplň okna dveří a poté vniknout do vnitřních prostor vozů. Zcizovat měl vše, co tam poškození „zapomněli“, např. digitální fotoaparát, kufr s nářadím, dioptrické brýle, ale také kontrolní kupón k dálniční známce, který neměl žádnou hodnotu. Také v několika případech měl auto jen poškodit, ale nic neodcizit. Celková škoda včetně poškození dosáhla téměř 250.000,- Kč. Kriminalistům se podařila část odcizených věcí zajistit, kdy následně bude vrácena zpět do rukou majitelů. Obviněný muž s kriminalisty nespolupracoval a využil svého zákonného práva k věci nevypovídat. 

Kriminalisté tak objasnili sérií vloupání téměř čtyřiceti vozidel, do kterých bylo násilně vniknuto.

Oba důvodně obviněni muži jsou v současné době stíháni vazebně. Vzhledem k tomu, že měli páchat trestnou činnosti i v době nouzového stavu vyhlášeného usnesením vlády, nyní jim hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi.

V úkonech trestního řízení i nadále policisté pokračují, není vyloučeno rozšíření trestního stíhání o další případné skutky obou obviněných.

por. Bc. Eva Michalíková

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 2. července 2020

vytisknout  e-mailem