Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Ostravy

MŘ Ostrava - Neměl živnostenské oprávnění, přesto měl podnikat a provádět stavební práce… 

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality z Ostravy odhalili protiprávní jednání 30letého muže, který měl ve 22 případech neoprávněně poskytnout stavební práce ve větším rozsahu, aniž by k tomu měl živnostenské oprávnění. Jeho trestná minulost s 12 záznamy v rejstříku trestu a nedostatečné vzdělání mu zřejmě neumožnila zřízení potřebného živnostenského oprávnění, proto měl zneužít jména či IČ jiných firem, za které se vydával a měl neoprávněně podnikat.

Na své jednání upozornit také tím, že v jedné restauraci v Ostravě, kde provádět rekonstrukci bufetu, měl odcizit z trezoru větší množství finanční hotovosti. Kriminalisté začali případ prověřovat, zjistili pachatele a také poodkryli možné neoprávněné podnikání ve stavebnictví a svůj poznatek předali kolegům z hospodářské kriminality. Začalo prověřování podezřelého. Byly provedeny výslechy svědků a následným operativním šetřením se odkrylo, že dnes již obviněný muž měl nejméně od roku 2018 až do současnosti poskytnout stavební služby, na které neměl živnostenské oprávnění. Téměř všichni svědci shodně uvedli, že stavební firmu poptali přes internet, dostali cenovou nabídku a nakonec zaplatili dohodnutou cenu. Celkem měl tzv. „podnikatel“ postupně vyúčtovat několik miliónů korun, ale ne vždy svou práci odvedl. V mnoha případech stavební činnost sice odpracoval, ale kvalita údajně neodpovídala vyúčtovaným penězům.

Komisař proti muži zahájil trestní stíhání a obvinil ho z pokračujícího přečinu neoprávněné podnikání, za což mu nyní hrozí až dvouleté vězení nebo zákaz činnosti. V současné době je obviněný muž ve výkonu trestu za předchozí majetkovou trestnou činnost.

dne 23. září 2021

por. Bc. Eva Michalíková

vytisknout  e-mailem