Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Ostravy

MŘ Ostrav - „Nebezpečný recidivista je opět za mřížemi“ 

V minulém týdnu svou odvahu předvedl policista, který slouží na oddělení Hlavního nádraží v Ostravě, ale v danou chvíli měl volno. V nočních hodinách z okna domu viděl dva podivně chovající se muže, kteří postávali na ulici a rozhlíželi se. Z důvodu, že se mu situace zdála podezřelá a pojal podezření, že by se mohli dopustit protiprávního jednání, rozhodl se za nimi jít. Jak k mužům přicházel, tak už viděl, že tlačí elektrickou koloběžku. Proto přivolal policejní hlídku a mezitím už šel osoby zkontrolovat. I přesto, že se mužům legitimoval, tak s ním nespolupracovali. Jeden z mužů po chvilce na policistu v civilu vytáhl nůž a začal mu s ním vyhrožovat napadením. Oba muže vyzval, aby vyčkali do příjezdu hlídky. Reakce však byla opačná. Upustili elektro koloběžku na zem a chtěli z místa odejít. Opakovaně byli policistou vyzváni, avšak muž s nožem na policistu zaútočil. Díky rychlé reakci stačil policista odskočit, ale i tak došlo k řeznému poranění ruky. Podezřelá osoba z místa utekla neznámo kam. Druhý z mužů na výzvu reagoval a vyčkal na příjezd hlídky. V zadržené osobě byl ztotožněn 62letý muž. Ten uvedl, že mu známý nabídl odvoz na pohotovost a však netušil, kde ke koloběžce přišel. Okamžitě začalo pátrání po pachateli, který nožem napadl policistu v civilu.

Kriminalisté z Ostravy Přívozu svou operativní činností velmi rychle ztotožnili podezřelého muže. Jednalo se o 45letý recidivistu, který byl na konci měsíce ledna 2020 byl propuštěn z výkonu trestu. Vzhledem k jeho bohaté trestní i násilné minulosti byla na jeho zadržení vyžádána spolupráce zásahové jednotky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje. Na začátku tohoto týdne zásahová jednotka zadržela podezřelou osobu přímo v bytě na Opavsku. Následně byl předán do rukou kriminalistů k dalším procesním úkonům.

Komisař 7. oddělení obecné kriminality Ostrava proti muži zahájil trestní stíhání a obvinil ho ze spáchání zločinu násilí proti úřední osobě a přečinu výtržnictví. Obviněný muž s policisty nespolupracoval, využil svého zákonného práva a k věci nevypovídal. Na rozsudek si počká ve vazbě, která byla soudcem akceptována. Za jeho jednání mu hrozí trest odnětí svobody až na šest let.

V dané věci byla mimo jiné zajištěna elektrická koloběžka (viz. foto), která byla zřejmě odcizena. Do současné doby však o tomto nikdo neučinil oznámení. Proto se obracíme na veřejnost s výzvou, aby se případný majitel elektro koloběžky kontaktoval linku 158.

dne 3. září 2021

por. Bc. Eva Michalíková

vytisknout  e-mailem