Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Ostravy

Ostrava - Objasnění agresivní loupeže 

Kriminalisté s velkým nasazením soustředili veškeré síly a prostředky, aby zadrželi všechny pachatele, kteří se měli podílet na agresivním přepadení muže.  Případu věnovali poslední hodiny roku 2020.

Kriminalisté 7. oddělení obecné kriminality z Ostravy na základě dobré spolupráce se strážníky Městské policie Ostrava zadrželi hned čtyři podezřelé osoby z loupežného přepadení. Po následném zadržení, operativní činností, výslechů a shromáždění důkazů komisař proti jednomu z mužů (r. 1986) zahájil trestní stíhání a obvinil ho ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupež a z přečinu nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Proti ostatním třem mužům (r. 1993, 1983, 1997) zahájil trestní stíhání a obvinil je ze spáchání zvlášť závažného zločinu loupeže.

Předposlední den v roce 2020 si zřejmě dlouho bude pamatovat poškozený 54letý muž, který přijel ze sousedního státu za prací a rodinou. Na vlakovém nádraží v Ostravě – Přívoz, kde čekal na vlak, k  němu přišel neznámý muž a požádal ho o cigaretu. Vyhověl mu a přidal ještě peníze na zakoupení cigaret, poté se dali do řeči. Přistoupili k nim „další komplicové“ a nabídli muži, že mu můžou levně prodat značkové oblečení. Díky své důvěřivosti je následoval do jednoho z domů do sklepa v Moravské Ostravě, kde ho však místo nabízeného oblečení čekalo loupežné přepadení. Nejdříve měl odevzdat osobní věci, peníze a mobilní telefony, které měl v tašce. Poté ho měli donutit svléci a nakonec mu jeden z mužů pod pohrůžkou násilí měl žilně aplikovat neznámou látku do těla. Před tím vším však následoval útok dřevěnou tyčí a vyhrožování, zda jim nedá více peněz, bude toho litovat.

Aby se vymanil z jejich rukou, vymyslel si legendu, že na vlakovém nádraží má uschovanou tašku s několika tisíci peněz a novější telefon. Dva pachatelé muže doprovodili do nádražní haly, dva zůstali na místě. Poškozený šel za „doprovodu“ k okénku úschovny zavazadel, kde žena situaci ihned pochopila, pohotově zareagovala a řekla, že venku jsou strážnice městské policie. Muž za těmito utekl a vše oznámil. Strážnice dvojici zajistily a předaly státní policii. Poškozený policistům vše vylíčil a odjel s nimi na místo činu. Kriminalisté zadrželi i druhou dvojici důvodně podezřelých.

Po provedených procesních úkonech komisař podal na tři muže (r. 1986, 1993, 1983) podnět na vzetí do vazby, který byl soudcem akceptován. Důvodně obviněný muž (1997), se kterým je vedeno trestní stíhání na svobodě, nebyl v minulosti nikdy soudně trestán.

Obviněným nyní hrozí trest odnětí svobody od dvou do deseti let.

06. ledna 2021

por. Bc. Eva Michalíková

Odkazy do noveho okna

Foto č. 3

Foto č. 3 

Detailní náhled

Foto č. 2

Foto č. 2 

Detailní náhled

vytisknout  e-mailem