Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Ostravy

MŘ Ostrava - „Už jako nezletilý měl problémy se zákonem“ 

Už jako nezletilá osoba měl mít problémy se zákonem a soudem mu byla uložena ochranná výchova a k jejímu výkonu byl umístěn do Výchovného ústavu v Ostravě. Na začátku léta byl na povolené vycházce, ze které se však do výchovného ústavu nevrátil. Policisté po 15letém mladíkovi pátrali až do doby jeho zadržení.

V úterý 24. srpna 2021 jsme přijali hned tři trestní oznámení, které spojoval, jak se později ukázalo jeden pachatel. Dvě oznámení spočívaly v loupežném přepadení v Ostravě – Mariánských Horách a v centru Ostravy a třetí pak byl pokus vloupání do pokladny charitativní sbírky. V obou případech si měl pachatel vybrat snadné cíle.

Jako první oznámení jsme přijali v ranních hodinách od poškozeného muže (r. 1949) přímo na policejní služebně. V Ostravě v Mariánských Horách na ulici Výstavní si neznámý pachatel po 5 hodině ranní vyhlédl starší oběť. Nejdříve mu měl zabránit v chůzi a poté, co s ním poškozený odmítl komunikovat, jej fyzicky napadl. Nakonec se pachatel násilně zmocnil tašky, ve které měl poškozený osobní doklady a finanční hotovost okolo 2.000,- Kč. Druhé a třetí oznámení na sebe navazovala. Nejdříve se chtěl pachatel vloupat do charitativní pokladny umístěné v prostorách nákupního centra v centru Ostravy. To se mu však po delší době nepodařilo, tak si vyhlédl invalidního muže (r. 1982), kterého chvilku pronásledoval a nakonec ho napadl, povalil na zem a násilným způsobem se zmocnil peněz, které u sebe poškozený měl (také okolo 2.000,- Kč)

Kriminalisté z 1. oddělení obecné kriminality bezprostředně po přijatém oznámení přijeli na místo a začali po neznámém pachateli pátrat. Vytěžili kamerový systém, podle kterého následně poznali jim možného pachatele. Okamžitá spolupráce s kriminalisty z Mariánských Hor je dovedla k přesvědčení, že i brzkou ranní loupež v Mariánských Horách má mít na svědomí právě ztotožněný mladík. Díky rychlé práci, operativní činnosti a místní znalosti byl v ten den zadržen podezřelý, který byl mimo jiné také na útěku z výchovného ústavu.

Komisař 5. oddělení obecné kriminality Ostrava proti mladistvému muži (15 let) zahájil trestní stíhání a obvinil ho z provinění loupeže, pokusu krádeže a z maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.

Byl podán podnět na vzetí do vazby, který byl soudcem akceptován. Nyní mladíkovi hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

1. září 2021

por. Bc. Eva Michalíková

vytisknout  e-mailem