Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Moravskoslezský kraj název

Policie České republiky – KŘP Moravskoslezského kraje

Zpravodajství z Ostravy

Ostrava: Trestná činnost v oblasti sociálních dávek a další 

Pracovala, měla pravidelný příjem. Přesto měla žádat o dávky…

Kriminalisté ostravského 2. oddělení obecné kriminality prověřovali na základě přijatého oznámení skutečnosti týkající se možného podvodného jednání v oblasti sociálních dávek. Na základě shromážděných informací zahájila policejní komisařka v těchto dnech trestní stíhání 34leté ženy pro přečin podvodu.

Obviněná měla po dobu dvou let, od zhruba poloviny roku 2015, podávat na příslušný úřad práce žádosti o různé sociální dávky. Jednalo se například o příspěvek na živobytí. Opakovaně však zamlčela, že v době rozhodné pro uznání a vyplacení jednotlivých dávek pracovala a měla pravidelný příjem. Úřad tak vyplácel dávky v nesprávné výši. Po sečtení se škoda způsobená státu vyšplhala na více než 250 000 korun.

Také u samoobslužné pokladny třeba zaplatit zboží…

O tomto víkendu kolem poledne měla „nakupovat“ v ostravském supermarketu 47letá žena. Do nákupního vozíku uložila různé zboží, především ale maso a výrobky z masa, vše v hodnotě téměř 10 000 korun. Žena měla realizovat platbu u samoobslužné pokladny, hodnota finálního účtu k zaplacení byla však pětinová vzhledem k ceně všeho zboží. Paní zamířila z obchodu ven, ale zadrželi ji pracovníci ostrahy. Policisté ostravského 1. oddělení obecné kriminality ženu obvinili ze zločinu krádeže. Hrozí jí až osmiletý trest odnětí svobody.

por. Mgr. Soňa Štětínská
Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje
oddělení tisku, 21. května 2020

vytisknout  e-mailem